20/04/2024
13.6 C
Novi Pazar

Proljeće u vašem tanjiru: Preporuke nutricioniste za proljećnu ishranu + recepti

Možda malo dramatično zvuči, ali kad krajem februara već počinju da dosađuju supe, čorbe, topla jela, ona teža i začinjena hrana, koja se inače sprema zimi, vrijeme je da razmišljamo o proljećnim jelima. Da nam jutra započinju sa nekim svježijim, laganijim, živahnijim obrocima.

Svaka sezona je karakteristična i poznata po određenim namirnicama. Ljeto nam donosi najbolji paradajz i šumsko voće, a da li bi uopšte bila jesen onakva kakvu je pamtimo da nas ne podsjeća na bundevu, kestenje, i pripreme zimnice od raznobojnih vrsta paprika i pekmeza od šljiva.

Ali postoje dvije „polusezone“ koje dođu tako nekako između, kao neki prelazni period. Septembar pada tačno između ljeta i jeseni, a dok stignemo do februara i marta, stiče se utisak i čini se da bi zima trebalo davno prestati i tada definitivno nije sasvim proljeće. Sve vrste tranzicije mogu biti teške, ali mogu uticati i na monotoniju zbog ponavljajućih obroka i nedostatka novih namirnica. Sigurna sam da vam je ova situacija svima poznata.

Možda malo dramatično zvuči, ali kad krajem februara već počinju da dosađuju supe, čorbe, topla jela, ona teža i začinjena hrana, koja se inače sprema zimi, vrijeme je da razmišljamo o proljećnim jelima. Da nam jutra započinju sa nekim svježijim, laganijim, živahnijim obrocima.

Ako ste se našli sa sličnim situacijama – nudim vam načine da se nosite sa ovom podsezonom. Krećemo u odmor od onoga što smo jeli posljednja četiri mjeseca i želimo praviti obroke koji zadovoljavaju želju za nečim malo više “proljećnim” i veselijim.

Vrijeme je za svježe povrće!

Dosta je bilo zamrznutog (mada je i ono kvalitetno) za vrijeme zime. Sezonsko voće i povrće je nutritivno kvalitetnije i ukusnije. Još ako je direktno iz bašte – ništa ne može da se uporedi sa svježinom onog što je tek ubrano!

Zeleno je prava boja proljeća. Proljeće je period kada se organizam regeneriše i kada mu je potreban dodatni unos vitamina i minerala, odnosno hrane bogate antioksidantima. Najjači antioksidansi koji sprječavaju mnoge bolesti su vitamini A, C, E, beta karoten i oligoelementi selen i cink.

Voće i povrće su namirnice bogate navedenim elementima, a proljeće je poznato kao sezona kada je pristupačno i najkvalitetnije. U zeleno povrće spadaju zelena salata, blitva, spanać, tikvice, špargla ili šparoga, kelj, mladi luk, peršun, prokelj, rukola.

Sve nabrojano sadrži malo kalorija i najbolje je kada se koristi svježe, u salatama ili kao samostalni dodatak drugim jelima kada je poželjno kuhati ga na pari kako bi sačuvalo hranljive nutrijente. Voće koje se kao prvo pojavljuje u proljeće su jagode, bogate vitaminom C i pektinskim vlaknima koja pomažu eliminaciju holesterola i triglicerida. Kajsije se također pojavljuju sa početkom proljeća i također regulišu loš holesterol, podstiču obnovu oštećenih tkiva i razvoj zuba i kostiju. Kako je u ovom periodu prilično izražen proljećni umor, oslabljeni su nam mišici, zbog manje aktivnog života koji vodimo zimi, veoma je važno uključiti, što više proizvoda sa pijace, jer sve nabrojano i možemo naći na pijaci!

Osnovne preporuke za proljećnu ishranu bi bile:
✔️ Kuhajte lakša jela, raznobojnija i svježijeg ukusa.
✔️Jedite zeleniš: spanać, kupus i špargle. Njima zamijenite luk, rotkvu i cveklu koje se jedu zimi.
✔️Jedite mnogo salate.
✔️Jedite više tikvica – pečenih ili kuhanih, i posluženih uz pastu. Poslužite ih sa lukom, paradajzom, šampinjonima, bijelim lukom i paprikama. Pospite ih parmezanom.
✔️Za salatu koristite maslinovo ulje.
✔️Koristite začine za sezonsku hranu: na primjer bosiljak za paradajz, balzamsko sirće (sirće sa začinskim travama može se nabaviti u svim bolje snabdevenim prehrambenim prodavnicama. Umjesto njega možete koristiti i jabukovo sirće ili sok limuna) i peršun za krastavce.
✔️Kupus sa junećim mesom je odlična kombinacija jer ovo povrće sadrži malo kalorija, a mnogo vlakana, vitamina A i folata.
✔️Također možete isprobati neki od navedenih recepta s mog profila koja su napravljena upravo od navedenih namirnica koje su aktuelne u ovom periodu.

Recepti Jagoda smoothie:

Zeleni smoothie:

Rolat od spanaća:

Tikvice sa piletinom:

Obrok salata:

__________________________________________________________________________

Zilha Trtovac Smakić, po struci PTT Inženjer, po zanimanju sertifikovani personalni trener i nutricionista savjetnik za ishranu. Osnivač profila @NP_HOME_FITNESS, koji je svima poznat po dnevnoj dozi fitnes motivacije, savjeta o ishrani, kombinovanju obroka, gdje se svakodnevno edukuje preko 25k ljudi. Autor e-bookova Ramazanskih obroka, NP Home Fitness Planera, programa Lady Focus System i Lady Focus Combo – licencirani fitnes trener sa preko 300 zadovoljnih online klijenata! https://nphomefitness.com/

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime