16/04/2024
19.2 C
Novi Pazar

Za ilegalnu seču hrastova godinu dana zatvora – u SAD

IZVOR:Beta

Jedan Amerikanac je zbog seče i krađe starih hrastova sa poprišta bitaka Građanskog rata (1861-1865) u blizini granice Džordžije i Tenesija osuđen na godinu dana zatvora.

Čuvar Nacionalnog vojnog parka Čikamoga-Čatanuga u Fort Ogltorpu, u Džordžiji, izvestio je u septembru da nedostaje drveće. Park je na mestu bitke iz 1863. godine i jedne kasnije.

Čuvar je rekao da je “primetio ilegalni put” i dokaze o odvlačenju drveća iz šume na parkiralište i našao panjeve desetak posečenih stabala, uključujući nekoliko starih hrastova.

Sam je postavio obične kamere za video-igre i nekoliko dana kasnije snimio čoveka koji je došao po drva. Potom se raspitao medju stanovnicima te oblasti i u pilani u Alabami, specijalizovanoj za gradju od belog hrasta, i našao Džejmsa Darena Skota.

Taj 53-godišnjak je tek posle šestomesečne istrage optužen za krađu, priveden ovog meseca i prihvatio je sporazum o priznanju krivice uz kaznu od 11 meseci i 29 dana zatvora.

Specijalista Ministarstva unutrašnjih poslova SAD je štetu u parku procenio na približno 60.000 dolara, ali su zvaničnici parka rekli da je posečeno drveće staro više od 100 godina neprocenjivo.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime