18/04/2024
9.4 C
Novi Pazar

U Topoli od biootpada proizvode podloge za biljke

Za odvajanje otpada građanima su prošle godine podeljene "braon kante" i redovno se obavlja edukacija učesnika projekta.

IZVOR:Beta

Domaćinstva i ugostitelji iz Topole učestvuju u odvajanju biootpada koji se preradjuje u kompost odnosno podlogu za biljke.

Kako piše portal Toppress, sakupljanje biootpada se obavlja u okviru jednogodišnjeg pilot projekta koji sprovodi Javno komunalno stambeno preduzeće Topola od juna 2020. godine.

Pilot projekat “Mi biramo reciklažu – mi biramo kompost” obuhvatio je sva četiri godišnja doba i odnosi se na sakupljanje zelenog i braon otpada.

“U pilot projekat su uključeni ugostitelji na teritoriji grada Topole kroz sistem Ekoloških partnerstava za projekat ‘Mi biramo reciklažu – Topola Zeleni grad’ i 39 domaćinstava”, rekla je saradnica na projektu Katarina Brković za Toppress.

Nedeljno se sakupi oko 1.700 litara biootpada i na osnovu toga će se uraditi proračun kako organizovati sakupljanje bio otpada na teritoriji Topole.

“Namera projekta, pored istraživanja, jeste i da vidimo u kojoj meri možemo da smanjimo otpad koji odlazi na deponiju Torovi kako bismo omogućili našim stanovnicima zdraviju životnu sredinu i da rešimo to pitanje otpada koji može da se reciklira, tehnološki obradi, kompostira da ne bi završilo na deponiji”, dodala je ona.

Naglasila je da je interesovanost gradjana za ovaj projekat zadovoljavajuća i da sve više Topolaca želi da učestvuje u odvajanju biootpada.

“Redovno dobijamo pozive gradjana koji žele da se uključe u projekat, otpad koji dobijamo od gradjana je na zavidnom nivou. Takodje se kod njih budi svest da taj kompost koji mi ovde pripremamo može da doprinese dosta ulepšavanju grada jer može da se koristi za sadnju cveća na gradskim površinama ali i da se prodaje, samim tim možemo ostvariti i dobit”, istakla je Brković.

Za odvajanje otpada građanima su prošle godine podeljene “braon kante” i redovno se obavlja edukacija učesnika projekta.

“U braon kante se odvaja zeleni i braon otpad, kafa, otpad iz kuhinje, voće, povrće, trava, sve što odgovara za kompost, ali ne mesni i mlečni proizvodi.Taj otpad se sakuplja jednom nedeljno, ponedeljkom se preuzima od gradjana i ugostitelja, dovozi se, istovara i ručno meša u pilot kompostani”, objasnio je radnik koji priprema kompost.

Kvalitet komposta koji je napravljen zadovoljavajućeg je kvaliteta, a odradjena je i inicijalna setva. Od komposta koji je pripremljen već je iznikla jedna biljka, ladolež.

“Moramo odraditi ispitivanje kako bi odredili kolika nam kompostana treba, koliko kanti, kako ćemo organizovati sakupljanje i slično”, rekla je Brković i izrazila očekivanje da će projekat biti proširen na na ceo grad.

“Rezultat projekta nakon završenog istraživanja će biti Studija procene uvodjenja upravljanja bio otpadom na teritoriji celog grada i opravdanosti izgradnje kompostane u Topoli”, zaključila je Brković.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime