28/05/2024
10.7 C
Novi Pazar

Letnje vreme počinje u nedelju, kazaljka se pomera sa 2 časa posle ponoći

Sekretar Astronomskog društva "Rudjer Bošković" Milan Jeličić rekao je, za Betu, da se ovo vreme naziva dekretno ili ukazno što znači da se propisuje, tako što se leti dodaje jedan sat na postojeće srednjoevropsko, ili zimsko vreme.

IZVOR:Beta

Kazaljke na časovnicima pomeraju se u nedelju, 28. marta, u dva časa posle ponoći za jedan čas unapred, kada počinje letnje vreme.
“Letnje računanje vremena u 2021. počinje 28. marta u 2 časa tako što se, pomeranjem za jedan čas unapred, vreme u 2 časa računa kao 3 časa, saopštila je danas Direkcija za mere i dragocene metale.
Pomeranje vremena dešava se dva puta godišnje, zadnje nedelje u martu, kada se kazaljka pomera za jedan čas unapred,  i zadnje nedelje u oktobru, kada se vraća za sat unazad, na takozvano zimsko računanje vremena.

Sekretar Astronomskog društva “Rudjer Bošković”  Milan Jeličić rekao je, za Betu, da se ovo vreme naziva  dekretno ili ukazno što znači da se propisuje, tako što se leti dodaje jedan sat na postojeće srednjoevropsko, ili zimsko vreme.

“Uvedeno je jer se obdanica i noć menjaju tokom godine, što se narodski kaže dan počinje ranije  s obzirom kad sunce izlazi. Da bi se što više iskoristilo od dana pomeraju se kazaljke”, objasnio je  Jeličić.Osnovni cilj pomeranja vremena je ušteda energije i prvi put je zabeleženo tokom ratnih godina Prvog svetskog rata.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime