30/05/2024
18.9 C
Novi Pazar

Vlada Federacije BiH ograničila rast cena osnovnih životnih namirnica i goriva

Pravna i fizička lica su, prema ovoj odluci, obavezne da utvrde i primenjuju marže tako da u veleprodaji ne prelaze maksimalnu visinu od šest odsto i u maloprodaji maksimalnu visinu od osam odsto na nabavnu cenu.

IZVOR:Beta

Vlada Federacije BiH danas je ograničila rast cena osnovnih životnih namirnica i goriva.

Federalna vlada donela je odluku o propisivanju neposredne kontrole cena za pojedine osnovne životne namirnice, utvrdjivanjem maksimalne marže.

Pravna i fizička lica su, prema ovoj odluci, obavezne da utvrde i primenjuju marže tako da u veleprodaji ne prelaze maksimalnu visinu od šest odsto i u maloprodaji maksimalnu visinu od osam odsto na nabavnu cenu.

Ova obaveza odnosi se na sve vrste brašna i hleba, peciva i druge pekarske proizvode, aktivni kvasac, mleko i mlečne preradjevine, jaja i proizvode od jaja, šećer, čaj, začine, so za ljudsku ishranu, pirinač, testeninu, biljne i životinjske masnoće, sve vrste svežeg mesa, ribe i njihove preradjevine, sirće, mesne i riblje konzerve i jestivo ulje.

Odluka se odnosi i na hranu za dojenčad i malu decu, dodatke ishrani, dijetetske proizvode, kao i hranu za posebne medicinske potrebe.

Odlukom su obuhvaćene i pelene za jednokratnu upotrebu za decu i odrasle, kao i sredstva za higijenu.

Rast cena je ograničen i za sve vrste semenskog i sadnog materijala, sredstva za zaštitu zdravlјa bilјaka, stočnu hranu i veštačko djubrivo.

Vlada će putem nadležnog ministarstva nastaviti da prati kretanje cena i ukoliko dodje do neprimerenih i neopravdanih pomeranja cena, intervenisaće ponovo i zaštititi gradjane, saopšteno je iz Vlade Federacije BiH.

U obrazloženju vladine odluke je navedeno da je problem povećanja cena u najvećoj meri uzrokovan spoljnim faktorom, zbog čega je, kako se ističe, veoma bitno da se visine marži osnovnih životnih namirnica svedu na ekonomski opravdan nivo, primeren veoma teškoj epidemiološkoj situaciji koja se reflektuje na ekonomske, zdravstvene i socijalne sfere života.

Vlada Federacije je danas utvrdila i maksimalne visine marži za naftu i naftne derivate.

Privrednim društvima koja obavljaju delatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,06 konvertibilnih maraka po litru derivata, a onima koji obavljaju trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,25 konvertibilnih maraka po litru derivata.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime