29/03/2024
10.2 C
Novi Pazar

Digitalno delo robot umetnice prodato za 688.888 dolara

Sofija je najpoznatije robot delo kompanije "Henson robotiks" (Hanson Robotics), i može da oponaša izraze lica, da vodi razgovore i da prepoznaje ljude.

IZVOR:Beta

Sofija, multitalentovan robot koji ume da govori, da se šali, da peva i koja je čak i umetnica, izazvala je pometnju u svetu umetnosti kada je digitalno delo koje je uradila prodato na aukciji za 688.888 dolara u obliku takozvanog nezamenljivog tokena (NFT).

Prodaja je ukazala na sve veće odsustvo kontrole na NFT tržištu, gde ljudi mogu da kupe vlasnička prava na digitalni sadržaj.

Svaki NFT ima jedinstven digitalni kod koji svakome omogućava da potvrdi autentičnost i vlasništvo nad stvarima.

Sofija je najpoznatije robot delo kompanije “Henson robotiks” (Hanson Robotics), i može da oponaša izraze lica, da vodi razgovore i da prepoznaje ljude.

Godine 2017. dobila je državljanstvo Saudijske Arabije i postala prvi građanin među robotima.

Sarađivala je s italijanskim slikarom Andreom Bonacetom, a kasnije je počela sama da radi digitalna umetnička dela.

Digitalni rad koji je prodat za 688.888 dolara zapravo je video klip od 12 sekundi koji pokazuje kako Bonacetov portret evoluira u Sofijinu digitalnu sliku.

Sofija će nastaviti da slika, a sledeći korak u karijeri mogla bi da napravi u svetu muzike. Ona radi na stvaranju nekoliko muzičkih dela u projektu nazvanom “Sofija Pop”, gde sarađuje s muzičarima na pisanju muzike i tekstova.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime