27/04/2024
6.9 C
Novi Pazar

Od danas otvorene bašte kafića i restorana, radno vreme do 22 časa

IZVOR:Beta

U sklopu popuštanja mera za suzbijanje epidemije korona virusa, u Srbiji je od danas dozvoljeno otvaranje bašti ugostiteljskih objekata, dok je radno vreme uslužnih objekata dozvoljeno od 6 do 22 časa.

Epidemiološke mere za bašte ugostiteljskih objekata podrazumevaju maksimum petoro ljudi za istim stolom, uz obavezan razmak od dva metra između stolova i nošenje maski.

Izvođenje scensko-muzičkih nastupa, odnosno živa muzika, i dalje je zabranjeno i u baštama.

Kafići i restorani i dalje mogu da obavljaju šaltersku prodaju hrane i pića, bez obzira na to da li imaju ili nemaju baštu, dok dostava ostaje dozvoljena 24 sata dnevno sedam dana u nedelji.

Tržni centri, kao i ugostitelji bez bašte i dalje neće smeti da rade.

Mera po kojoj svi objekti moraju da obezbede razmak od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu i dalje ostaju na snazi.

Izuzetak su fitnes klubovi, spa-centri, teretane i slični objekti, gde je obavezna mera od 16 kvadratnih metara po osobi.

U broj prisutnih osoba u objektu uključeni su i zaposleni.

Apoteke, benzinske pumpe, laboratorije, ordinacije i veterinarske ambulantne mogu raditi bez naročitog ograničenja, svakog dana, kao i do sada.

Sve navedene mere stupile su na snagu od 6 časova ujutro.

Kako je u nedelju najavila premijerka Ana Brnabić, mere su “malo popuštene” zbog “dosta dobrih” epidemioloških pokazatelja tokom vikenda.

“Današnji i procenti novozaraženih… su nešto bolji nego prethodnih dana. Za sada sve ide kako treba. Imamo dobar trend, pada polako ali pada”, kazala je u predsednica Vlade Srbije.

Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon kazao je da će bašte kafića i restorana od ponedeljka moći da rade sa 50 odsto kapaciteta kao i da će gosti morati da nose maske.

Prethodno je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao da ublažavanje mera ne podrazumeva otvaranje kafića i restorana u zatvorenom prostoru, i da će se o eventualnom otvaranju tržnih centara “naknadno odlučivati”.

“Niko nije rekao da tržni centri treba da počnu da rade od srede. Postoji mogućnost da se i njima omogući da rade ali po strogim pravilima i ako broj novozaraženih bude u padu”, kazao je Gojković u petak posle sednice Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

Ugostiteljski objekti u Srbiji zatvoreni su od 16. marta zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime