19/04/2024
7.2 C
Novi Pazar

Lijepe riječi osnovaca kroz razglednice Ešrefa Džanefendića obilaze svijet

Djeca su bila oduševljena izgledom razglednica koje će već ovih dana biti u Bosni, Njemačkoj, Americi na različitim adresama. Pozdrave iz svog lijepog grada i Sandžaka su poslali i svojim vršnjacima tuzlanskih osnovnih škola "Novi grad" i "Lipnice".

Da razglednice nisu izgubile svoj smisao dokazali su danas ucenici četvrtog razreda Osnovne škole”Rifat Burdžović Tršo”. Oni su u okviru nastavnog plana i programa za predmet Bosanski jezik obrađivali nastavnu jedinicu “Pisanje pisma, razglednice i čestitke”. Učiteljice su u dogovoru sa roditeljima svojih đaka došli na ideju da podrže  akciju kupovine razglednica i na taj način primene stečena znanja.

Osim što je čin slanja razglednica poseban i same razglednice koje su četvrtaci kupovali su posebne jer su djelo arhitekte i fotografa Ešrefa Džanefendića koji je, prije par mjeseci, napustio ovaj svijet.

Naime, Selma Mekić iz Novog Pazara je, nakon što je Ešref preselio, došla na ideju da iz njegove velike arhive fotografija izdvoji nekoliko i od njih napravi razglednice koje će se prodavati. Dizajn i uklapanje fotografija u format razglednice radio je Efrefov prijatelj, Edin Maličević dizajner dok je cijelu organizaciju oko realizacije ove ideje Selma realizovala zajedno sa Ešrefovom suprugom, Nadijom Rebronja.

Djeca su bila oduševljena izgledom razglednica koje će već ovih dana biti u Bosni, Njemačkoj, Americi na različitim adresama. Pozdrave iz svog lijepog grada i Sandžaka su poslali i svojim vršnjacima tuzlanskih osnovnih škola “Novi grad” i “Lipnice”.

Djevojčica šalje razglednicu svojoj svojoj majki koja je u inostranstvu.

Razglednice će se, za sada, prodavati u prodavnici “Cash home” i “Četkice”.

Učiteljice su ovom prilikom kazale da je cilj kupovine i slanja razglednica višestruk. “Osim što podržavamo ovu divnu akciju  rad i djelo našeg sugrađanina Ešrefa, učenici dobijaju priliku da primjene znanje, pisanje i slanje razglednice, u okviru predmeta Bosanski jezik, ali nam je cilj i da djeca osjete draž te vrste komunikacije za koju su uskraćeni, baš u ovom vremenu kada je razvjena savremena informaciona tehnologija”, kazale su učiteljice.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime