26/04/2024
13.4 C
Novi Pazar

Preporuke nutricioniste: Izbor namirnica i prijedlozi za sehur

Savjet je da izbegavate obrađene ugljene hidrate i visoke unose šećera naročito u vremenu pred sufur, jer će djelovati suprotno i bićete više gladni u toku dana.

Iako svi znamo da je uslov za ispravnost posta u toku Ramazana uzdržavati se od hrane i vode, možda će vam biti teško shvatiti koja je to najbolja hrana za sehur a koja će vas održati tokom dana.

Post mjeseca Ramazana za neke ljude predstavlja poteškoću međutim s druge strane dobra je prilika da koristite post za dobrobit vašeg zdravlja.

Unošenje zdravije hrane (što manje procesuirane) od iftara do sehura može stvarno pomoći da potisne glad i obezbijedi stabilno oslobađanje energije tokom cijelog dana.

Savjet je da izbegavate obrađene ugljene hidrate i visoke unose šećera naročito u vremenu pred sufur, jer će djelovati suprotno i bićete više gladni u toku dana.

Konzumiranje prave vrste namirnica za sehur može vam pomoći da se osjećate sitim i da vam pruži potrebne makronutijente kako bi vaše tijelo optimalno funkcionisalo.

Postoje četiri vrste izvora namirnica za koje bi bilo poželjno osigurati da imate ujutro za sehur: proteine, cjelovite žitarice, zdrave masti i voće/povrće.

Ovakve kombinacije vam pomažu da se osjećate dovoljno siti tokom cijelog dana i da vam pruži više energije dok ste na poslu i odvojite vreme za ibadet.

U Ramazanu  svakog dana sehurimo i iftarimo, lijepo je da se podsjetimo na to da vjernik treba da upotpuni svoj post tako što će sehuriti.

O sehuru i vrijednosti sehura prenose se mnogi verodostojni hadisi, a jedan od tih hadisa dovoljan je da čovjek nikada ne izostavi ustajanje na sehur. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Doista Uzvišeni Allah i Njegovi meleki donose salavate na one koji sehure”.

Sehur treba da bude zdrav da obezbijedi dovoljno energije da traje tokom dugih sati posta.

Sehur treba da sadrži sledeće namirnice:

1) Voće i povrće bogato vlaknima! Voće i povrće su esencijalni proizvodi tokom posta, jer povjećavaju osjećaj punoće i spriječavaju zatvor. Oni takodjer sadrže vitamine, minerale i fitohemikalije koji su vitalni za dobro zdravlje.

2) Riža i alternative hrana bogata složenim ugljenim hidratima kao što je pirinač i hleb od cijelog zrna, treba duže da se probavi, što pomaže da se održi nivo energije duže.

3) Meso i alternative – Pileće meso bez kože, riba i mlečni proizvodi s niskim udelom masti odličan su izvor proteina, a ograničavaju unos masti. Trebalo bi da pijete najmanje 2-3 čaše vode pred sehur da biste ostali adekvatno hidrirani.

Neke od ideja koje sama ponekad praktikujem su sljedeće:

– salata od raznog povrća, sa kriškom hljeba, i tunjevina;
-proteinski šejk i malo mešanih oraha i obavezno zdjela jagoda jer je sezona;
– omlet sa povrćem i voćka i šaka orašastih plodova;
– zdjela mešanog voća sa chia sjemenkama i lanenim sjemenom i malo ostatka hrane od iftara.

Uživajte u jednom od mojih 4 prijedloga za sehur u video formatu:

Dakle, da bi ovaj obrok što više bio bogatiji neophodni su spori ugljeni hidrati, kvalitetni proteini i umerene količine dobrih masti da bi vas držale sitim cijelog dana posta.

Ukoliko se usredsredite na cjelovitu hranu također ćete osigurati da dobijete dovoljno mikro hranljivih materija kako biste podržali svoje zdravlje!

Prava hrana će uvijek biti zelenilo koje je prirodno, kao prirodni lijek i odgovor na većinu bolesti.

Treba napomenuti da nakon dana posta, biće efikasnije ako vježbate najmanje 30 minuta, sa posebnim fokusom na kardio. Veći dio telesnih masti sagorite tokom dana posta u odnosu na dane u kojima se ne posti, čak je i van Ramazana preporučen post jer se tako omogućava tijelu da koristi mast kao svoj glavni izvor energije, umjesto šećera. Sada čak i mnogi sportisti koriste post, kao sredstvo za postizanje niskih procenata telesnih masti za takmičenja.

Ako svoje tijelo napunite ispravnom hranom ovog Ramazana, moći ćete da izvučete najviše od svog vremena i da postignete što više ibadeta, jer je to i osnovna suština ovog mubarek mjeseca.

________________________________________________________________________________

Zilha Trtovac Smakić, po struci PTT Inženjer, po zanimanju sertifikovani personalni trener i nutricionista savjetnik za ishranu. Osnivač profila @NP_HOME_FITNESS, koji je svima poznat po dnevnoj dozi fitnes motivacije, savjeta o ishrani, kombinovanju obroka, gdje se svakodnevno edukuje preko 25k ljudi. Autor e-bookova Ramazanskih obroka, NP Home Fitness Planera, programa Lady Focus System i Lady Focus Combo – licencirani fitnes trener sa preko 300 zadovoljnih online klijenata! https://nphomefitness.com/

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime