26/04/2024
8.1 C
Novi Pazar

Ramazanske čestitke predstavnika državnih i vjerskih institucija

Večeras počinje mjesec Ramazan tekućoj, 2021. godini i trajat će 30 dana; prvi dan posta je sutra, 13. aprila, a Ramazanski bajram je 13. maja 2021. godine.

Povodom mjeseca Ramazana, koji počinje sutra, muslimanskim vjernicima poruke su uputili predstavnici gradske uprave u Novom Pazaru i predstavnici vjerskih institucija.

“Neka nas mjesec Ramazan učini jačim u razmišljanju i djelovanju za dobrobit zajednice i društva u kome živimo i radimo. Ubijeđena sam da ćemo mjesec Ramazan ispratiti i Bajram dočekati kao mnogo bolji pojedinci i bolja zajednica”, kazala je u čestitki predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dr. Jasmina Curić.

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac čestitao je Ramazan muslimanima u Novom Pazaru, Sandžaku i dijaspori.

“Želim da vam mesec Ramazan donese duhovni mir i istinsku radost”, kazao je Biševac.

Ramazan je čestitala i predsjednica Skupštine Grada, dr. Anela Halilović Šemsović. “Iskoristimo ovaj odabrani mjesec da činimo ono što će biti od koristi našim porodicama, našoj zajednici, ali i društvu u kojem živimo”, stoji u čestitki dr. Šemsović.

“Ramazanski post jednako je spasonosan i za siromaha i za kralja: siromah se oslobađa nametnutog straha kraljevog posjedovanja, a kralj se uči ljepoti u vječnoj istini da pravi kraljevi oslobađaju čovjeka, a nikako da ga posjeduju. Zar nije istina da bi mudar kralj dao svoje kraljevstvo siromahu za samo jednu čašu vode kojom bi sebi život sačuvao? Baš ovako bi trebao da razmišlja i svaki postač i da se tokom Ramazana nauči ljepoti oslobađanja čovjeka, a nipošto njegova posjedovanja.
U nadi da će nam Ramazan donijeti zdravlje duši i tijelu, Božiju milost i oprost, od srca svim pripadnicima islama u domovini i dijaspori želim sretne i berićetne mubarek dane Ramazana”, navodi se u čestitki Reis – ul- leme Islamske zajednice Srbije, Seada ef. Nasufovića.

“Mjesec Ramazan i post u njemu prilika je da našu vezu sa Gospodarom ojačamo, da naše umorne duše ibadetom odmorimo, da se jedni drugima približimo, da sklad tijela i duše postignemo, da Allahovu milost, pomoć i zaštitu zaslužimo”, poručio je u svojoj čestitki muftija Islamske zajednce u Srbiji, muftija Mevlud ef. Dudić.

Večeras počinje mjesec Ramazan tekućoj, 2021. godini i trajat će 30 dana; prvi dan posta je sutra, 13. aprila, a Ramazanski bajram je 13. maja 2021. godine.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime