17/06/2024
29.4 C
Novi Pazar

Zaštitinik građana: Ministarstvo za brigu o porodici da obustavi nalog o oduzimanju ‘dece ulice’

"Automatsko oduzimanje dece nije rešenje jer je potrebno utvrditi da li se radi o trgovini ljudima, što podrazumeva zloupotrebu dece i kršenje njihovih prava, ili ta deca nemaju od čega da žive"

IZVOR:Beta

Zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom Međunarodnog dana dece uključene u život i/ili rad na ulici zatražio je od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, da stavi van snage radni nalog prema kojem su centri za socijani rad dužni da decu koja žive i rade na ulici po hitnom postupku oduzimaju od roditelja i pokreću sudske postupke za oduzimanje roditeljskog prava.

Kako je saopštila Kancelarija zaštitnika, taj nalog je upućen pre tri godine svim centrima za socijalni rad.

“Automatsko oduzimanje dece nije rešenje jer je potrebno utvrditi da li se radi o trgovini ljudima, što podrazumeva zloupotrebu dece i kršenje njihovih prava, ili ta deca nemaju od čega da žive”, rekao je Pašalić.

On je naveo da nadležni organi treba da se usmere na to da utvrde i otklone uzroke koji su doveli do toga da deca budu na ulici, a ne na posledice.

Zaštitnik građana je podsetio da je prošle godine utvrdio da Ministarstvo za rad upućivanjem radnog naloga u maju 2018. godine postupa suprotno Konvenciji o pravima deteta Ujedinjenih nacija, a centre za socijalni rad usmerava na nezakonito postupanje.

“To ministarstvo je 2020. godine odbilo da postupi po preporuci Zaštitnika građana za ukidanje ovog naloga”, piše u saopštenju.

Zaštitnik je istakao i da problem “dece ulice” ne može da se posmatra samo kao problem Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

“To je pitanje i za Ministarstvo unutrašnjih poslova koje treba da utvrdi organizatore prosjačenja i procesuira odgovorne gde tome ima mesta, ali i za celo društvo – od pojedinaca koji treba da se uključe u primećivanje dece koja rade i žive na ulici i prijave nadležnim organima do centara za socijalni rad koji treba da obezbede podršku porodicama za izlazak iz siromaštva ili za jačanje roditeljskih kapaciteta”, naveo je Pašalić.

On je dodao i da su, uz fizički rad, glavni problemi dece uključene u život i rad na ulici ekstremno siromaštvo i neredovan pristup obrazovanju, koji su vrlo često praćeni diskriminacijom, kao i “dečji brakovi” koji im uskraćuju detinjstvo i onemogućavaju da uživaju prava koja im pripadaju.

“‘Deca ulice’ se suočavaju sa brojnim rizicima koji ostavljaju posledice na njihovo zdravlje i razvoj zbog čega nadležni organi treba da učine dodatne napore na zaštiti prava i najboljeg interesa deteta”, naveo je Pašalić.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime