25/04/2024
9.7 C
Novi Pazar

Novi Pazar: Djeca čestitala Ramazan bosančicom

Osnovci iz škole "Rifat Burdžović Tršo" i njihove učiteljice uputili su porodicama, ali i zvaničnicima čestitke za Ramazan razglednicama pisanim bosančicom.

U eri mobilnih telefona i društvenih mreža, pisanje pisama i razglednica postalo je rijetkost.

Posebni momenti kao što su praznici, ljude navode na sastavljanje nekih drugačijih tekstova od onih koje šalju svojim rođacima i prijateljima svakodnevno.

Upravo su učenici četvrtog razreda Osnovne škole „Rifat Burdžović Tršo“ uz svoje učiteljice, Adelu Melajac i Aminu Sejdović, odlučili da sastave drugačije tekstove za svoje prijatelje i na tradicionalan način čestitaju Ramazan, putem razglednica.

Obzirom da se radi o djeci koja nastavu pohađaju na bosanskom jeziku, odlučili su da razglednice osim latinicom, pišu i bosančicom.

Djeca su, kako kažu učiteljice, danima unazad smišljala kome će uputiti razglednice i odlučila da, osim njihovim bližnjim, razglednice u kojima će čestitati Ramazan kao i predstojeći Dan grada Novog Pazara pošalju predsjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmini Curić i gradonačelniku Novog Pazara, Nihatu Biševcu. Posebne čestitke odvojili su i osobama koje su im pomogle u učenju bosančice Ameli Isanović koja je trenutno u Švedskoj i Muhamedu Hodžiću iz Tuzle.

Djeca u “Klubu heroja” po instrukcijama učiteljica pišu na razglednicama čestitke za Ramazan.
Foto: Dženan Hajrović

“Želimo da oživimo tradicionalni način čestitanja ali i bosančicu kojom se ponosimo. Djeca najbolje uče o sebi, svojoj tradiciji, vjeri i kulturi kroz kreativan rad zato smo ovaj čas htjeli na ovaj način da odradimo uz dodatne prijedloge djece. Nadamo se da ćemo uljepšati ove dane ljudima kojima će stići predivna razglednica, a na kojima su fotografije grada autora Ešrefa Džanefendića”, kazala je učiteljica Melajac.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime