31/05/2024
11.9 C
Novi Pazar

SKGO i GIZ dodeljuju milion evra za zapošljavanje teže zapošljivih grupa stanovništva

Ukupan iznos koji je na raspolaganju Pozivom u okviru projekta "Inicijativa za inkluziju 3" je milion evra, a maksimalni iznos grantova za pojedinačne projekte iznosi 100.000 evra, a trajaće do 5. maja.

IZVOR:Beta

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Nemačka organizacija za medjunarodnu saradnju (GIZ), raspisali su danas poziv za izbor 10 lokalnih samouprava koje će dobiti podršku za realizaciju projekata u cilju sprovodjenja rešenja za zapošljavanje teže zapošljivih grupa stanovništva.

Ukupan iznos koji je na raspolaganju Pozivom u okviru projekta “Inicijativa za inkluziju 3” je milion evra, a maksimalni iznos grantova za pojedinačne projekte iznosi 100.000 evra, a trajaće do 5. maja.

Generalni sekretar SKGO Djordje Staničić izjavio je da je projekat namenjen stvaranju novih mogućnosti za zapošljavanje povratnika iz zemalja EU – tražilaca azila, Roma i drugih marginalizovanih društvenih grupa.

“Očekujemo da dobijemo veliki broj projektnih predloga i ideja, koje će biti ocenjene i kasnije finansirane, a nadam se da ćemo imati i bolje rezultate nego u prethodnim pozivima”, naveo je Staničić.

On je dodao da je u dosadašnjim fazama projekta zaposleno više od 500 Roma i drugim marginalizovanih grupa.

“Imaćemo još kvalitetnije projekte koji će doprineti da se smanji pritisak onih koji su tražioci azila ili pripadaju marginalizovanim grupama, a istovremeno da dobijemo lokalne samouprave koje su osposobljene i umeju da prepoznaju potrebe tog sloja stanovništva”, objasnio je Staničić.

Predsednik SKGO je podsetio da ovo nije jedini projekat koji se bavi magrinalizovanim grupama i da postoji Mreža za romska pitanja koja okuplja sve one koji se u loklanim samoupravama bave ovim pitanjima, kao i IPA program koji se bavi inkluzijom Roma u saradnji sa EU.

Šef odeljenja za razvojnu saradnju u Ambasadi Nemačke u Beogradu Kristijan Šiling, je kazao da ovaj program pruža podršku implementaciji i Strategiji za socijalno uključivanje Roma u Srbiji za period od 2016. do 2025. godine na nacionalnom i loklanom novou.

“Ova tema je iz perspektive razvojne politike veoma značajna i ima najveći prioritet, Nemačka vlada prati sve što ostvarujemo u ovoj oblasti i ceni rezultate”, izjavio je Šiling.

On je rekao da se cene napori lokalnih zajednica da budu proaktivne kada se radi o socijalnom uključivanju i da uz mere podsticaja zapošljavanju, predlože i mere koje će doprineti antidiskriminaciji, povećanom učešću i boljem razumevanju koje će lokalni zvaničnici pokazati za potrebe korisnika.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić istakao je da je Ministartvo pripremilo novu Strategiju zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine, koju je Vlada već usvojila.

“Opšti cilj nacionalne politike zapošljavanja usmeren je ka uspostavljanju stabilnog i održivog rasta zaposlenosti zasnovanog za znanju i dostojanstvenom radu”, rekao je Antić.

U prvoj fazi projekta “Inicijative za inkluziju” pružena je podrška projektnim timovima u sedam gradova i opština (Požarevac, Arilje, Sokobanja, Kučevo, Novi Pazar, Bečej i Mladenovac), a u drugoj fazi podržano je devet gradova i opština (Valjevo, Požarevac, Sombor, Vršac, Bač, Apatin, Kraljevo, Raška i Novi Pazar).

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime