26/04/2024
3.6 C
Novi Pazar

Nektar pokrenuo aplikaciju za unapređenje voćarstva u Srbiji

IZVOR:Beta

Kompanija Nektar saopštila je danas da je započela proces digitalizacije poljoprivrednog lanca snabdevanja kroz kreiranje posebne aplikacije i digitalne baze podataka “Nektar hektar”. 

Ta aplikacija, kako se navodi je od 25. marta  dostupna na Google Play Store-u, a cilj joj je unapređenje komunikacije i modernizacije procesa u cilju sledljivosti sirovina, bolje kontrole dnevnika zaštite i edukacije proizvodjača o primeni najsavremenijih metoda zaštite, elektronskog korišćenja dokumentacije i pravovremenog savetovanja farmera.

Aplikacija je osmišljena kao svakodnevni alat koji unapredjuje rad proizvodjača voća na teritoriji Srbije, a posebno proizvodjača koji se nalaze na teritoriji opština u okolini Nektarovih fabrika za preradu u Vladičinom Hanu, Bačkoj Palanci i Arilju. 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović rekao je tim povodom da Ministarstvo podržava razvoj poljoprivrede primenom savremenih naučnih dostignuća i digitalnih tehnologija.

“Aplikacija ‘Nektar hektar’ predstavlja  iskorak u saradnji poljoprivrednih proizvodjača i otkupljivača, odnosno prehrambene industrije. Ovakve inicijative su način kako privreda i poljoprivrednici mogu da saradjuju, ali i dodatni način da pratimo sledljivost proizvodnje od njive do trpeze’, rekao je Nedimović. 

Direktor nabavke u kompaniji Nektar Vladimir Jovanović rekao je da ta aplikacija predstavlja važan korak unapredjenja komunikacije. 

“Aplikacija modernizuje poljoprivredu i to najviše u domenu praćenja sirovina, stalne edukacije farmera o najsavremenijim alatima i zaštitama, online savetovanja, zapravo time kreiramo jedinstveni Block Chain sistem u poljoprivredi”, rekao je Jovanović. 

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime