17/06/2024
29.4 C
Novi Pazar

Ombudsman: Besplatan pregled žrtava porodičnog nasilja uvršten u strategiju 2021-2025.

IZVOR:Beta

Zaštitnik gradjana saopštio je danas da je besplatan pregled žrtava porodičnog nasilja kod lekara sudske medicine postao obavezni deo mera predvidjenih Strategijom za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za period 2021-2025. godine.

U saopštenju je ocenjeno da je usvojeno rešenje dobro polazište u kom pravcu nadležni organi treba da idu, a dodaje se da zaštitnik gradjana godinama apeluje da se žrtvama porodičnog nasilja omogući hitan pregled kod lekara sudske medicine kako bi se “fiksirali” dokazi i kako bi se taj lekarski izveštaj kasnije koristio u sudskom postupku čime bi se omogućilo da počinilac nasilja bude adekvatno kažnjen.

“Od 2004. godine, kao sudija Prekršajnog suda u Beogradu a kasnije i u Republici, bavio sam se prepoznavanjem i zaštitom žrtava porodičnog nasilja, pre svega žena, i stvaranjem mogućnosti da nadležni organi preuzmu na sebe konkretnu pomoć žrtvama u smislu procesuiranja i kažnjavanja onih koji se usude da vrše nasilje. To je kroz ovu strategiju uradjeno”, rekao je ombudsman Zoran Pašalić.

Pašalić je naveo da praksa pokazuje da mnoge žrtve u sudskom postupku povlače iskaz koji su dale odmah po učinjenom nasilju i na taj način onemogućavaju dokazni postupak iz bilo kog razloga, te da bi u takvoj situaciji pregled od strane ovlašćenih institucija bio način da se obezbedi da nasilnici ne izbegnu kaznu za svoje ponašanje.

“Za sve ove godine rada, na uzorku od više hiljada porodica, primetio sam da je najteža posledica nasilja u porodici otvaranje sledećeg kruga nasilja jer život sa nasiljem u porodici vrlo često rađa ili budućeg nasilnika ili buduću žrtvu”, rekao je Pašalić.

Iz normativnog mišljenja zaštitnika građana o predlogu strategije prihvaćena je sugestija da se u skladu sa Istanbulskom konvencijom i preporukama GREVIO grupe kao mera uvede “obavljanje besplatnih specijalističkih i sudskomedicinskih (forenzičkih) lekarskih i laboratorijskih pregleda i pružanje besplatne psihološke podrške, u skladu sa potrebama žrtava nasilja”.

I predlog zaštitnika gradjana da se prilikom navođenja žena iz osetljivih društvenih grupa koristi sintagma “žene drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta” uvršten je u strategiju, a navedene su i starije žene kao osetljiva društvena grupa.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime