28/05/2024
10.7 C
Novi Pazar

Pandora odustaje od upotrebe prirodnih dijamanata za nakit

IZVOR:Beta

Danski proizvodjač nakita Pandora saopštio je danas da će ubuduće koristiti samo laboratorijske dijamante kako bi plasirao etičnije proizvode, godinu dana nakon što je odlučio da do 2025. koristi samo reciklirano zlato i srebro.

Kako se dodaje u saopštenju, laboratorijski dijamant je daleko jeftiniji, a ima sve karakteristike prirodnog dijamanta.

“Ti dijamanti ne samo da su večni, već su i za sve ljude”, naveo je izvršni direktor Pandore Aleksander Lacik. Ovaj izbor je “dokaz ambicioznog programa koji vodimo kako bismo bili održiviji”, istakao je on. 

Prva Pandorina kolekcija od laboratorijskih dijamanata, koja je danas predstavljena, biće ponudjena u Velikoj Britaniji pre globalnog predstavljanja naredne godine. 

Osnovana 1982. godine u Kopenhagenu, Pandora je izrasla u multinacionalnu kompaniju sa više od 27.000 zaposlenih, od kojih je polovina na Tajlandu gde se proizvodi njen nakit. Grupa dnevno proda 250.000 komada nakita, posebno narukvica. 

Iako dijamanti čine mali deo Pandorine prodaje, kompanija želi da kupcima ponudi više garancija o poštovanju ljudskih prava i životne sredine. 

Laboratorijskim dijamantima se poštuju ti kriterijumi, ali i za njihovu proizvodnju potrebne su visoke temperature za šta se troši previše energije. 

Mejdutim, Pandora navodi da je njena kolekcija proizvedena u proseku sa 60 odsto obnovljive energije, a za narednu godinu se planira da to bude 100 odsto.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime