29/03/2024
10.2 C
Novi Pazar

Specijalna nagrada za mlade filantropkinje dodeljena je Selmi Hasić Manić i Nermi Zekić Hoćanin iz Novog Pazara

IZVOR:Beta

Trag fondacija objavila je danas da je, po 14. put, godišnju Virtus nagradu za filantropiju dodelila kompanijama, malim i srednjim preduzećima i pojedincima, koji su tokom prethodne godine činili dobra dela, pokretali i podržavali filantropske inicijative i tako doprinosili razvoju zajednica u kojima žive i posluju, kao i smanjenju posledica krize izazvane pandemijom korona virusa.

Dobitnik glavne nagrade za 2020. godinu, za doprinos na nacionalnom nivou, jeste kompanija MK Grupa za donacije ukupne vrednosti veće od milion evra, pored ostalog namenjene nabavci medicinske opreme za zdravstvene ustanove, humanitarnih paketa hrane za socijalno ugrožene građane, transportu dece za potrebe lečenja u inostranstvu, podršci deci bez roditeljskog staranja, kao i ustanovama i organizacijama koje deluju u oblasti kulture.

Kompaniji “eFront” iz Beograda, deo kompanije “BlackRock”, dodeljena je nagrada za doprinos lokalnoj zajednici u kojoj kompanija posluje, za programe podrške i osnaživanja dece i mladih bez roditeljskog staranja i u procesu napuštanja domske zaštite u Beogradu.

Nagradu za dugoročno partnerstvo između poslovnog i neprofitnog sektora osvojila je Rajfajzen banka, za šesnaestogodišnje partnerstvo sa Jugoslovenskim dramskim pozorištem na programima unapređenja i popularizacije pozorišne umetnosti.

Mikropreduzeće iz Beograda “CCS Solutions” dobitnik je nagrade za malo i srednje preduzeće, za donaciju svog proizvoda, višenamenske ekološke maske “Zelena maska”, kao i drugih medicinskih i zaštitnih sredstva, brojnim zdravstvenim, obrazovnim i ustanovama socijalne zaštite u Srbiji.

Nagrada za individualni doprinos filantropiji uručena je Aleksandru Aleku Kavčiću iz Beograda, pronalazaču i profesoru na Univerzitetu Karnegi Melon u Sjedinjenim Američkim Državama, za doprinos unapređenju osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja u Srbiji.

Kavčić je pored ostalog, u želji da obezbedi besplatne udžbenike za sve osnovce u Srbiji, uložio približno milion evra za kupovinu godišnjeg tiraža udžbenika za osnovnu školu, koje je objavio onlajn za preuzimanje bez naknade.

Dobitnika specijalne nagrade za najinovativniji projekat pripala je Delta Holdingu za projekat nazvan “Naše selo” kojim je kompanija pokrenula razvoj i obnovu sela u Srbiji, pružajući znanja o modernoj poljoprivredi, novčanu podršku, kao i podršku u plasmanu 40 gazdinstava u selima Mala Jasikova i Dubočane u okolini Zaječara.

Specijalnu nagradu za doprinos rodnoj ravnopravnosti je dobila IKEA Srbija, jer je 2020. godine sprovela kampanju protiv nasilja u porodici “Siguran dom je bolji dom”, kao odgovor na eskalaciju ovog društvenog problema usled pandemije korona virusa.

Trag fondacija je specijalnu nagradu dodelila i “Poslovnom sistemu Mihajlović” iz Paraćina za dugoročni doprinos lokalnoj zajednici u kojoj kompanija posluje, za gotovo tri decenije podrške u robi i novcu socijalno ugroženim sugrađanima, talentovanim učenicima i studentima, zaslužnim pojedincima u različitim sferama društvenog života, brojnim zdravstvenim, obrazovnim i kulturnim ustanovama, kao i organizacijama civilnog društva ove opštine.

Specijalna nagrada za individualni doprinos smanjenju siromaštva pripala je Mirjani Mutuc, knjigovođi iz Novog Sada, koja sa svoje dve kćerke od 2018. godine priprema i donira obroke kuvane hrane za porodice koje ih ne mogu priuštiti. Mesečno one obezbeđuju obroke za oko 200 porodica, a namirnice kupuju od donacija i vlastitih sredstava.

Specijalna nagrada za mlade filantropkinje dodeljena je Selmi Hasić Manić i Nermi Zekić Hoćanin iz Novog Pazara, koje su zatečene situacijom u tom gradu na samom početku epidemiološke krize, pokrenule urgentnu kampanju sa ciljem prikupljanja novca za nabavku najnužnije medicinske opreme za Opštu bolnicu u ovom gradu.

Virtus nagrada za filantropiju je ustanovljena 2007. godine, s ciljem da se prepoznaju i podrže predstavnici poslovnog sektora, građani i građanke, koji svojim dobročinstvima strateški i dugoročno doprinose razvoju zajednica u kojima žive i posluju.

Virtus nagrada za 2020. godinu je dodeljena uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje, kao i podršku Evropske unije, Balkanskog fonda za demokratiju, Balkanske mreže za razvoj civilnog društva i Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju.

Trag je regionalna fondacija, koja deluje u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, već 21 godinu podržava i podstiče građane na aktivno učešće u razvoju lokalnih zajednica u kojima žive ili posluju.

Tokom prethodne dve decenije Trag fondacija je podržala više od 1.500 uspešnih projekata sa više od 14 miliona dolara uloženih širom Srbije i regiona.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime