25/04/2024
7.5 C
Novi Pazar

BNV: Besplatni udžbenici za 2000 predškolaca

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) obezbijedilo je za ovu godinu donacije od strane donatora iz dijaspore za 2.000 kompleta udžbenika, svezaka i bojica za predškolce u Sandžaku, koji će pohađati nastavu na bosanskom jeziku.

Predsjednica BNV dr. Jasmina Curić je, na današnjoj konferenciji za novinare izjavila da će sva djeca, koja nastupajuće školske godine budu upisala pripremni predškolski program na bosanskom jeziku, dobiti na poklon komplete udžbenika kao i školski pribor (sveske i bojice). Ovu aktivnost, u vrijednosti od 30 000 eura za 2000 djece, BNV realizuje uz podršku donator iz dijaspore koji su porijeklom iz Sandžaka.

Ovo je veoma vrijedna donacija sa ciljem podrške obrazovanja na bosanskom jeziku. I ovog puta je jedan veoma ugledan, cijenjen i poštovan sandžački privrednik iz dijaspore pokazao interesovanje i prepoznao značaj obrazovanja na bosanskom jeziku u toj mjeri da je dio svog imetka opredijelio u tu svrhu”, kazala je predsjednica Vijeća i dodala da je prethodnih godina, zahvaljujući turskoj razvojnoj agenciji TIKA, BNV uspjevalo da obezbijedi udžbenike za nastavu na bosanskom jeziku kako u osnovnoj tako i srednjoj školi, a prošle godine obezbijeđeni su kompleti udžbenika za prvake u nastavi na bosanskom.

Osim donatora za udžbenike, 2000 predškolaca dobiće i sveske i pribore za bojenje. Pribor za bojenje je donacija uspješne preduzetnice koja je, također, porijeklom iz Sandžaka, a živi u Istanbulu, Muamere Dinler, koja je realizovala donaciju uz pomoć firmi Eczader, Nisan Girišim Grubu i Gezginler, a 2000 komada svezaka donirala je kompanija Hari Trade iz Novog Pazara.

Predsjednica Vijeća je na konferenciji za medije iskazala u ime Vijeća, ali i u ime 2000 djece zahvalnosti donatorima na mudrosti, jer je, kako ona kaze, “ulaganje u znanje trajni hajrat”.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime