14/04/2024
26.2 C
Novi Pazar

Predstavljena Strategija za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama

IZVOR:Beta

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić predstavile su danas Strategiju za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za period od 2021. do 2025. godine.

U saopštenju Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost navodi se da je Mihajlović rekla da Strategija nije važna samo zbog borbe protiv nasilja, nego pre svega zbog prevencije, kao i da se nada da će i kroz akcioni plan koji je u pripremi mnoge stvari biti promenjene u odnosu na prethodne godine.

“Kad smo krenuli u izradu Strategije uvek smo započinjali svaki sastanak i razgovor podsećanjem da je u prethodnih 10 godina 320 žena izgubilo život u porodičnom i partnerskom nasilju i da svaki put kojim krenemo i svaki korak koji napravimo treba da doprinese da se taj broj ne uvećava”, rekla je Mihajlović na predstavljanju Strategije.

Ministarka Čomić rekla je da se nasilje “bira, da ono nije nužno, kao i da se ne može bez dijaloga žena i muškaraca smanjiti i okruniti volja za nasiljem”.

“Primena Strategije predstavlja jedan od vrhunskih ciljeva Vlade i društva da živimo pristojnije, da živimo bez nasilja na mestima na kojima jedemo, živimo i spavamo i da porodica prestane da bude opasno mesto za žene i muškarce”, ocenila je Čomić.

Direktorka Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) Milana Rikanović rekla je da je Strategija doneta u ključnom periodu tokom pandemije kada su se problemi i razlike izmedju žena i muškaraca udvostručile.

“To što je Srbija donela Strategiju koja je u potpunosti saglasna sa Istanbulskom konvencijom pokazuje posvećenost države za ostvarivanje jednakosti žena i muškaraca i borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama”, istakla je Rikanović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici čestitao je Vladi Srbije na usvajanju Strategije i istakao da EU blisko saradjuje i podržava borbu protiv nasilja u Srbiji kroz različite programe i pruža podršku u sprovodjenju sveobuhvatnih zakona u toj oblasti.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime