29/03/2024
10.2 C
Novi Pazar

Uzrok i posljedice današnjeg stanja Bošnjaka u Sandžaku

Činjenica je da Bošnjaci u skupštini Srbije imaju devet poslanika podijeljena u tri poslaničke grupe, aktivnosti bošnjačkih predstavnika se mogu podijeliti u tri dijela: međustranački to jest međusobni obračuni, doprinos državi Srbiji, doprinos poboljšanju statusa Bošnjaka. Mene lično najviše interesuje i istovremeno brine ovaj posljednji,  poboljšanje statusa Bošnjaka u Srbiji.

Među predstavnicima Bošnjaka postoje oni koji se više i oni koji se manje ističu u borbi za prava naroda iz kojeg potiču, mada često na to kako će se određeni bošnjački poslanici ponašati u skupštini Srbije zavisi i od toga da li su u koaliciji sa trenutnom vlašću ili ne.

Za razliku od ovakvog modela ponašanja koje se može okarakterisati kao nezrelo, postoji i drugačiji model koji pokazuje visok nivo zrelosti a to je da manjinski predstavnici istog naroda, bez obzira na to kojoj stranci ili poslaničkoj grupi pripadali i bez obzira da li su opozicija ili vlast, kada su opšti(kolektivni) interesi u pitanju, deluju apsolutno zajedno i jednoglasno jer to je jedini način da ih vlast to jest predstavnici većinskog naroda shvate ozbiljno i jedini način da se izbore za ustavom garantovana prava koja se u Srbiji bez ikakve sumnje kada je  Bošnjački narod u pitanju krše.
Što se kršenja ustava od strane sadašnje i prošlih vlasti tiče gde se jasno vidi da su Bošnjacima uskraćena ustavom Srbije garantovana prava, izdvojio bih:

-“Autonomija” koju dozvoljavaju članovi 12, 176 i 182. ustava Srbije.

-“Proporcionalna zastupljenost Bošnjaka u državnim institucijama” sa akcentom na policiju.
To pravo uživaju Srbi u Bosni i na Kosovu gde iako većinu čine Bošnjaci to jest Albanci, Srbi su u sredinama u kojima čine većinu u institucijama zastupljeni proporcionalno svom broju, to jest većinski, dok se ista ta prava uskraćuju Bošnjacima u Srbiji iako član 77 ustava Republike Srbije garantuje proporcionalnu zastupljenost manjina u mjestima gdje čine većinu.

-“Emisija na RTS-u”, koji plaćaju i Bošnjaci. (To pravo uživaju Srbi u Bosni i na Kosovu gde ne samo da imaju svoje emisije već i kanale sa nacionalnom frekvencijom, dok Bošnjaci u Srbiji nemaju ni emisiju na RTS-u).
Članovi 14, 19, 21, 48, 81 u ustavu Republike Srbije garantuju ravnopravnost svim građanima, posebno članovi 48 i 81 koji govore o pravu na javno informisanje sa akcentom na manjine, dok se u navedenom primeru KRŠE prava nacionalnih manjina da budu medijski ako ne ravnopravno onda makar delimično zastupljeni na javnom servisu “svih građana”.

-“Ravnomerni razvoj”, u članovima 94  i 97/12 stoji da se Republika Srbija stara o ravnomernom regionalnom razvoju što sa mestima gde Bošnjaci čine većinu nije slučaj jer su ta mjesta i u infrastrukturnom i u ekonomskom smislu zapostavljena, istovremeno se iz budžeta Srbije izdvajaju velika sredstva za ulaganje u Republiku Srpsku koja nije sastavni dio Srbije, što nas navodi na zaključak da to gdje će otići sredstva poreskih obveznika Srbije (među kojima spadaju i Bošnjaci) ne zavisi od razvijenosti ili nerazvijenosti neke oblasti u Srbiji već od nacionalne pripadnosti pa makar bila druga država u pitanju što svakako spada u diskriminaciju sopstvenih državljana i poreskih obveznika, u ovom slučaju Bošnjaka.

Za sve gore navedeno krivicu snose dva faktora: predstavnici Bošnjaka koji ne deluju zajedno kada su u pitanju opšti interesi, kao i prošle i sadašnja Vlada Srbije koja sistematski diskriminiše Bošnjake kršeći čak i ustav države.
Od pada Miloševića pa do skoro, Bošnjaci su konstantno imali dva predstavnika u Beogradu, jednog koji je sve vreme bio na ministarskoj funkciji i dvoje koji su se zamenili, takođe na visokim funkcijama, dok istovremeno Bošnjaci nisu ni približno ostvarili svoja prava što govori o disproporciji pozicija na kojim su se nalazili bošnjački predstavnici sa rezultatima na terenu.

Mislim da predstavnici Bošnjaka nisu dovoljno svesni u kakvom vremenu živimo, čak i da neki jesu, tvrdim da se ne ponašaju u skladu sa time, to jest trenutnim i dugoročnim potrebama naroda koji predstavljaju jer u suprotnom, delovali bi zajedno makar kada su gore navedena ustavom garantovana prava u pitanju.

Sve tri opcije (političke stranke) imaju svoje greške, ali daleko od toga da su sve tri opcije isto odgovorne za stanje u kojem se kao narod nalazimo.
Primetno je da svaka politička stranka sa sebe skida i na “one druge” prebacuje svu odgovornost, što također njihovo djelovanje čini nedovoljno ozbiljnim.

Mi smo narod koji je doživeo jedanaest genocida, predstavnici takvog naroda ne smeju sebi da daju za pravo ovoliki nivo razjedinjenosti jer ukoliko se sutra ponovo nešto desi, ne vidim ozbiljnu razliku između počinioca i onih naših predstavnika koji su to svojim neodgovornim višedecenijskim ponašanjem na indirektan način to omogućili.
Ima jedna poslovica: Nije sve u lukavosti lisice, ima nečeg i u gluposti kokoške.

Moja poruka predstavnicima Bošnjaka u Sandžaku je:
Postoje hroničari koji će vaše djelovanje dokumentovati onakvim kakvo jeste i opisati sljedećim generacijama sve vaše vrline i mane, ne onako kako vi sebe predstavljate, čak ni onako kako vas vaši politički protivnici predstavljaju već onako kakvi stvarno jeste.
Ovo je posljednji trenutak da shvatite da pred vama postoje samo dva puta:

  1. Da nastavite ovim smjerom, da narod vodite u tri tabora slabeći i dijeleći ga po svim mogućim aspektima i da kao takvi budete i upamćeni.
  2. Da zbog budućnosti vašeg naroda i vaših unuka, koliko je to moguće progutate nesuglasice iz prošlosti i počnete da sarađujete makar kada su gore navedeni opšti interesi u pitanju i tako se iskupite za stanje u koje ste narod svojim činjenjem ili ne činjenjem doveli.

“Političari misle na sljedeće izbore, državnici na sljedeće generacije”.

Predstavnici Bošnjaka, imate samo jedan zadatak a to je da zajedno naterate Beograd da počne da sprovodi ustavom garantovana prava. Ako to niste u stanju, prestanite da nam se namećete kao predstavnici, ako ste u stanju da to uradite onda uradite jer vremena za vaše međusobne obračune i sujete narod više nema.

Narodu poručujem ono što je Abraham Linkoln rekao:”Glasački listić je opasniji od metka, jer metak može ubiti jednog čoveka a glasački listić budućnost vaše dece.” Sanjam dan kada ćemo se uvrstiti u ozbiljne i zrele narode a to će biti samo i jedino kada naši predstavnici opšte interese budu stavili iznad stranačkih.

Kakva ste generacija lidera ne govori to što mislite o sebi ili to što pričate, jedino pravo merilo je stanje naroda čiji emanet nosite.

Autor : Enis Ugljić, diplomirani novinar/žurnalista

| Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku medija TAKT.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime