27/04/2024
6.9 C
Novi Pazar

„Zajedno za aktivno građanstvo“ – projekat za dugotrajno rješenje krize u vanrednim situacijama

Projekat „Zajedno za aktivno građanstvo“ ima za cilj dugotrajno rješenje za glavna pitanja u kriznim situacijama u Novom Pazaru, finansira ga Vlada Švajcarse, a realizuju Udruženje Svetionik, Fondacija Front, TV Connect i TAKT mediji.

Predstavnici organizacija iz Novog Pazara uz podršku medija, predstavili su projekat „Zajedno za aktivno građanstvo“ javnosti na sastanku sa gradonačelnikom i istakli da se projekat sastoji iz dvije faze, te da će prva faza već sljedećeg mjeseca biti u funkciji.

Projekat sadrži web platformu koja funkcioniše na principu umrežavanja humanitarnih organizacija na području Sandžaka, kao i strategiju djelovanja i komunikacije organizacija civilnog društva i institucija u slučaju pandemija.

“Cilj izrade web-platforme, preko koje bi se uvezale sve humanitarne organizacije, neformalne grupe i pojedinci iz Sandžaka, a koje se bave humanitarnim radom, je spriječavanje dupliranja donacija i vođenje evidencije o pruženoj pomoći i donacijama koje pristužu institucijama i pojedincima”, istakao je Dženan Hajrović ispred Fondacije Front.

Druga faza je strategija i tiče se udruženog djelovanja i komunikacije organizacija civilnog društva i institucija u slučaju pandemije i nju je predstavio Mirza Aličković ispred Udruženja Svetinik.

“Podsjećamo da je jedan od dodatnih problema koji su se dešavali na ljeto 2020. godine u jeku pandemije, bio problem nedostatka komunikacije, zatim dezinformacije i nepotrebno dupliranje donacija”, predočio je u svom izlaganju.

Kako je sopšteno,  ovim projektom se žele izbeći slične situacije koje su nam stvarale dodatne poteškoće u kriznom periodu, jer zajednica dobija dugotrajno rješenje za glavna pitanja u kriznim situacijama.

Institucije koje će učestvovati u izradi Strategije na lokalu su Grad Novi Pazar, Dom zdravlja, Opšta bolnica, Krizni štab grada, te udruženja i pojedinci koji su aktivno djelovali u vreme pandemije.

Projekat je podržan od strane švajcarske Vlade i Helvetas Swiss-a, kao i Udruženja građana za demokratiju i građansko obrazovanje.

„Ovaj projekat je dugotrajno rješenje koje je potrebno našem gradu, a koje  može poslužiti kao primjer i drugim opštinama u mnogim situacijama ne vezanim za pandemiju, jer uvijek trebamo biti spremni“, kazao je gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac.

On je istakao i  da će grad Novi Pazar aktivno podržati i pomoći realizaciji projekta te da će delegirati osobu ispred gradske uprave koja  će aktivno komunicirati sa realizatorima tokom izrade.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime