20/04/2024
13.6 C
Novi Pazar

Nemačka priznala genocid u Namibiji

"U svetlu istorijske i moralne odgovornosti Nemačke, tražićemo oproštaj od Namibije i potomaka žrtava. Naš cilj je bio i jeste da pronađemo zajednički put do istinskog pomirenja u znak sećanja na žrtve"

IZVOR:Beta

Nemačka je postigla dogovor sa Namibijom kojim ubistva više desetina hiljada ljudi tokom kolonijalne ere priznaje kao genocid i obavezala se da će finansirati razvojne projekte u vrednosti 1,1 milijardu evra.

Nemačka i Namibija su pregovarale više od pet godina o događajima od 1904. do 1908, kada je Namibija bila nemačka kolonija.

Pregovorima nemačke i namibijske vlade su prisustvovali i predstavnici naroda Herero i Nama.

Istoričari kažu da je nemački general Lotar fon Trota, koji je poslat u Afriku da uguši ustanak naroda Herero 1904. godine, naložio svojoj vojsci da zbrišu celo pleme.

Tada je prema navodima ubijeno oko 65.000 pripadnika naroda Herero i najmanje 10.000 članova naroda Nama.

“U svetlu istorijske i moralne odgovornosti Nemačke, tražićemo oproštaj od Namibije i potomaka žrtava. Naš cilj je bio i jeste da pronađemo zajednički put do istinskog pomirenja u znak sećanja na žrtve”, naveo je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas u pisanoj izjavi.

On je dodao da se događaji u Namibiji moraju nazvati pravim imenom i bez eufemizama – genocidom.

Rekao je i da Nemačka sa više od milijarde evra želi da podrži razvojne projekte zajednica nastradalih u genocidu u Namibiji.

Nemačka je preuzela kontrolu nad tom zemljom 1880-ih, a predala je teritoriju Južnoj Africi 1915.

Namibija je stekla nezavisnost 1990. godine.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime