26/04/2024
4.9 C
Novi Pazar

TKMNP: Radionica kaligrafije i seminar “Svjesna omladina” u Novom Pazaru

Turski kulturni centar u Novom Pazaru organizuje seminar pod nazivom “Svjesna omladina” i radionicu kaligrafije koju će voditi umjetnik iz Turske, Ahmet Sula.

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na Ataturka i Dana omladine i sporta, Turski kulturni centar u Novom Pazaru, po prvi put ove godine, organizovao je niz manifestacija za građane ovog grada.

Obilježavanje je počelo objavljivanjem foto konkursa koji je nosio naziv “Mladost iz objektiva mladih”, a nagrade najboljima dodijeljene su na događaju “Večer turske kulture” koji je priređen u Kulturnom centru u Novom Pazaru. Veče je počelo sa izvedbom mladog pijaniste Adema Mehmedovića, dok su o bitnosti života i djela Mustafe Kemala Ataturka i značaju proslavljanja ovog datuma govorili Bašar Bašol, konzul Republike Turske i Nejra Mujović Župljanin koordinatorka turskog kulturnog centra. U programu su učestvovali i polaznici kursa turskog jezika izvođenjem poznatih turskih pjesama i KUD mladih.

U okviru manifestacije, priređena je i radionica o tehnikama ebru umjetnosti, projektovan je film “Ljubav voli slučajnosti”, organizovan je izlet za sve mlade koji su polaznici kursa turskog jezika, a kao završni događaj organizuje se seminar “Svjesna omladina” i radionica kaligrafije koju će voditi umjetnik iz Turske, Ahmet Sula. Radionica kaligrafije održat će se 29. maja u 16:00č u Galeriji MMC, a seminar istog dana u 20:00č u Svječanoj sali Kulturnog centra.

Ovo nije prvi dolazak umjetnika Ahmeta Sule u Novi Pazar. On se novopazarskoj publici predstavio 2018. godine izložbom slika “Srce riječi” kada je i najavio njegovu češću posjetu i saradnju sa predstavnicima Turskog kulturnog centra u Novom Pazaru.

Ahmet Sula je dugogodišnji načelnik policije koji je imao značajnu ulogu u borbi protiv terorističkih organizacija PKK i FETO i značajna je ličnost koja se bavi slikarstvom, poezijom, muzikom i glumom.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime