14/07/2024
20.2 C
Novi Pazar

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu podržao inicijativu BNV

IZVOR:BNV

Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo podržao je inicijativu Bošnjačkog nacionalnog vijeća za vraćanje kamene ploče na Fatihov most u Šarampovu, opština Prijepolje koja sadrži podatak o posljednjoj obnovi mosta tokom osmanske vladavine.

Bošnjačko nacionalno vijeće je u decembru 2020. godine uputilo inicijativu Opštini Prijepolje da kamen-temeljac/ploča koji govori o izgradnji mosta na rijeci Lim u Prijepolju u naselju Šarampov iz 1909. godine bude ugrađen u pomenuti most za vrijeme rekonstrukcije koja je u toku.

Nakon rušenja mosta 1915. godine, pomenutu kamenu ploču je u Limu pronašao Murat Avdagić i kasnije, tridesetih godina prošlog vijeka, uzidao u zid svoje kuće, gdje se i sada nalazi.

S obzirom da je to jedini sačuvani artefakt i znamenje koje svjedoči o viševjekovnom postojanju ovog mosta preko rijeke Lim u Prijepolju, Bošnjačko nacionalno vijeće smatra
da je naročito važno da se ova kamena ploča ugradi u Fatihov most u Šarampovu, čime bi na značaju dobilo ne samo naselje Šarampov već i cijela opština Prijepolje.

Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća nedavno je i utvrdio prijedlog odluke u kojem se za most u naselju Šarampov, opština Prijepolje utvrđuje tradicionalni naziv – „Fatihov most“.

Most u naselju Šarampov u opštini Prijepolje podignut je u 15. vijeku za vrijeme vladavine osmanskog sultana Mehmeda II Fatiha. Most je tokom svoje viševjekovne historije puno puta rušen i obnavljan, a trenutno se nalazi u fazi rekonstrukcije.

Većina dokumenata koji potvrđuju da je objekat pod nazivom „Veliki most“ u Prijepolju podigao osmanski sultan Mehmed II Fatih se nalaze u istanbulskom državnom arhivu, a među najznačajnijim su Osmanski popis ušuržija u kazi Prijepolje u Hercegovačkom sandžaku i Sumarni katastarski popis sandžaka Bosna 1468/69.

Iz podataka dostupnih u sačuvanim dokumentima zaključuje se da je sultan Mehmed II Fatih naložio podizanje mosta u Prijepolju sredinom 15. vijeka, a da je most izgrađen oko 1463. godine.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime