22/07/2024
18.9 C
Novi Pazar

Francuski institut: Svaka količina alkohola opasnost po zdravlje

IZVOR:Beta

Ne postoji količina alkohola koja nije opasna po zdravlje, navodi se u izveštaju francuskog Instituta za zdravstvena i medicinska istraživanja (Inserm).

“Svaka količina – čak i mala, štetno utiče na zdravlje”, podvlače autori izveštaja koji je rezultat kolektivne ekspertize, objavljenog u petak, o smanjenju štete povezane sa alkoholom koji u Francuskoj pije skoro 43 miliona ljudi.

Količina popijenog alkohola i dalje je velika, posebno među mladima, dok u Francuskoj ima “41.000 smrtnih slučajeva godišnje (od čega su 11.000 žene) uz procenjene društvene troškove zbog toga od 118 milijardi evra”, piše u tom dokumentu na 700 stranica, s preporukama.

Stručnjaci preporučuju zabranu oglašavanja alkoholnih pića na internetu i na javnom mestu, i povećanje cena oporezivanjem pića po gramu alkohola koji sadrže, ili uvođenjem minimalnih cena pića, kao u Škotskoj.

Oni predlažu i da se “smanji dostupnost alkohola” ograničenjima vremena rada i broja prodavnica i da se “opozovu ‘merila’ potrošnje alkohola s malim rizikom” – ne više od dva pića dnevno i ne svaki dan.

Prema dve studije, redovna potrošnja – 10 ili više puta mesečno, odnosi se na svakog desetog mlađeg tinejdžera u Francuskoj i na svakog četvrtog starijeg tinejdžera.

Među starijima od 50 godina u Francuskoj je od 2013. godine porasla konzumacija alkoholnih pića, posebno broj slučajeva “teškog povremenog alkoholizma”  – ekspresno pijenje, i slučajeva rizične konzumacije alkohola – više od dve čaše dnevno.

Konzumacija alkohola direktno je ili indirektno odgovorna za šezdesetak bolesti, uključujući karcinome, poput raka dojke, kao i za kardiovaskularne bolesti. To je u Francuskoj prvi uzrok hospitalizacije i, posle duvana, drugi uzrok smrti koji se može izbeći, podsećaju stručnjaci koji negiraju bilo kakve zaštitne efekte alkohola.

“Moramo prestati da govorimo da je alkohol dobar za srce”, rekao je o crnom vinu Mikael Nasila, istraživač Inserma iz Istraživačke grupe u Amijenu za zavisnost od alkohola i droge.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime