25/04/2024
9.7 C
Novi Pazar

Trag fondacija nagradila tri najbolje zelene ideje iz Srbije

IZVOR:Beta

Trag fondacija objavila je danas da je na Forumu za Zelene ideje 2021. odabrala tri najbolje preduzetničke ideje iz Srbije zasnovane na principima održivog razvoja, koje su nagradjene sa po 5.000 dolara.

Izabrani projekti učestvovaće krajem septembra na regionalnom takmičenju Zelene ideje Balkana, gde će još jednom imati priliku da osvoje dodatna novčana sredstava, u iznosu od 5.000 do 10.000 dolara.

Kako je istaknuto, prvo mesto na Forumu je osvojio “Ženski centar Užice”, za projekat “Retex”, inovativni centar za prikupljanje i reciklažu tekstila u okviru programa za ekonomsko osnaživanje žena iz ranjivih grupa, čiji je cilj da se otpadni tekstil više vrednuje na tržištu i da se na taj način smanji negativan uticaj na životnu sredinu.

Drugo mesto je pripalo “NewPen” iz Smederevske Palanke, koji se bave proizvodnjom grafitnih olovaka i bojica od starih novina i recikliranog papira, dok je treće mesto osvojilo udruženje “Pruži korak” iz Beograda za Pruži korak Biz aplikaciju – pedometar za mobilne telefone, namenjen kompanijama za njihove CSR kampanje, u kojima će motivisati zaposlene da hodanjem čine dobro za sebe i za zajednicu.

Ove godine na konkurs se prijavilo 26 projekata, dok je u uži krug ušlo njih 10, koji su tokom Foruma žiriju predstavili svoje zelene i inovativne projekte.

Kriterijumi koje je žiri uzimao u obzir bili su: potencijal koji projekat ima za ostvarenje značajanog uticaja u svojoj lokalnoj zajednici, oslanjanje na lokalne resurse, zapošljavanje lokalnog stanovništva i korišćenje njihovih znanja i veština, kao i kreativan pristup rešavanju ekonomskih, društvenih i problema životne sredine.

Deveti Forum za Zelene ideje se sprovodi uz podršku Fonda braće Rokfeler, programa Balkan reen Ideas i programa Evropske unije Erasmus+.

Forum je pokrenut sa idejom da se udruženjima i malim preduzećima pruži ohrabrenje i obezbede novčana sredstva, kako bi razvijali inovativne preduzetničke projekte, zasnovane na principima održivog razvoja.

Trag je regionalna fondacija koja deluje u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i već 21 godinu podržava i podstiče gradjane na aktivno učešće u razvoju lokalnih zajednica u kojima žive ili posluju.

Tokom prethodne dve decenije Trag fondacija je kroz brojne programe podržala više od 1.500 projekata sa više od 14 miliona dolara uloženih širom Srbije i regiona.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime