27/04/2024
6.3 C
Novi Pazar

UNESCO podržao projekat iz Srbije o rodnoj ravopravnosti

IZVOR:Beta

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) objavila je danas da sa partnerima iz ove nacionalne mreže, od maja ove do aprila 2023. godine, realizuje projekat “Rodna ravopravnost radja kulturnu raznolikost”, uz finansijsku podršku Medjunarodnog fonda UNESCO za kulturnu raznolikost.

Cilj tog projekta je stvaranje preduslova za pravičniji pristup koji ženama kao kreatorkama kulturnih izraza pruža jednake mogućnosti u kulturnom polju u Srbiji.

Na prošlogodišnjem konkursu od 1.027 projekata iz celog sveta, ovaj projekat je izabran kao jedini iz Srbije i jedan od šest najboljih, navedeno je u saopštenju.

U okviru projekta, biće istraživanjem identifkovani mehanizmi koji generišu rodne neravnopravnosti u kulturnom životu u Srbiji, i nadjene zainteresovane institucije, grupe i pojedinci koji bi mogli doprineti povećanom učešću žena i njihovoj pravednijoj zastupljenosti u kulturnom polju u našem društvu.

Na osnovu rezultata istraživanja, nastaće obrazovni program usmeren na poboljšanje profesionalnih veština, znanja, samosvesti i vidljivosti, kao i pristupa informacijama, mobilnosti i prilika.

Tokom projekta biće kreirana i nacionalna mreža ženskih organizacija i samostalnih umetnica, menadžerki, kustoskinja i preduzetnica koje rade u kulturnom i kreativnom sektoru, kao platforma za saradnju i podršku, razmenu resursa, mobilnost i razmenu znanja. Ta mreža će biti  i aktivan učesnik u iniciranju promena u kulturnoj politici, što bi unapredilo rodnu ravnopravnost u kulturnom životu i promovisalo raznolikost kulturnih izraza.

Prvi korak u projektu je anketno istraživanje koje će uključiti najmanje 200 kulturnih radnica i preduzetnica iz sva tri sektora (javnog, privatnog i civilnog), iz raznih delova Srbije i raznih uzrasta.

Anketa je prvenstveno usmerena na ispitivanje uslova rada kulturnih radnica i preduzetnica u kulturnom sektoru, ali biće analizirani i uslovi života zaposlenih angažovanih u kulturnom sektoru u Srbiji, kao i oblici rodne diskriminacije koji generišu rodne neravnopravnosti u kulturnom životu u našem društvu.

Upitnik se popunjava onlajn, pa je poziv otvoren za sve umetnice, kustoskinje, menadžerke u kulturi, preduzetnice koje rade u kulturnom sektoru u Srbiji da učestvuju u istraživanju i tako pomognu realizaciju projekta.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime