29/03/2024
21.6 C
Novi Pazar

Tadž Mahal sutra ponovo otvoren za posetioce

IZVOR:Beta

Mauzolej Tadž Mahal, najveća indijska turistička atrakcija, od sutra će ponovo otvoren za posetioce, saopštila je vlada posle dva meseca karantina zbog epidemije korona virusa.

Tadž Mahal (Kruna palate), na obali reke u gradu Agri, 200 kilometara južno od Nju Delhija, zatvoren je od marta 2020. godine, a nekada su posećivali milioni turista godišnje.

Posetiocima zbog korona virusa i dalje neće biti dozvoljeno da dodriruju beli mermer tog zdanja.

Šah Džahan je naredio izgradnju tog mauzoleja za svoju omiljenu ženu, Ardžumand Bano Begum, poznatiju kao Mumtaz Mahal. Od 1631. do 1654. godine gradile su ga 22.000 ljudi. 

Tadž Mahal se smatra vrhunskim ostvarenjem mogulske arhitekture koja kombinuje elemente persijskih, indijskih i islamskih arhitektonskih stilova. Za spomenik svetske baštine proglašen je 1983. i opisan kao “dragulj islamske umetnosti u Indiji i jedan od univerzalno priznatih remek-dela svetskog nasledja”.

U Indiji koja ima 1,3 milijarde stanovnika, veliki broj zaraženih i umrlih od korona virusa u aprilu i maju ove gdine naveo je vlasti da uvedu karantin i druga ograničenja. Ali, broj inficiranih je poslednjih nedelja opao, tako da su Nju Delhi, Mumbaj i drugi veliki gradovi počeli da ukidaju ograničenja.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime