28/05/2024
10.7 C
Novi Pazar

Zaštitnik građana: Domaćicama pravo na zdravstveno osiguranje

IZVOR:Beta

Žene koje su domaćice, koje podižu decu ili brinu o bolesnim članovima porodice, kao i one koje rade na imanju, po novom zakonu Srbije o rodnoj ravnopravnosti za svoj rad moći će da ostvare pravo na zdravstveno osiguranje.

To je zamenica Zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost, Jelena Stojanović, izjavila danas u debati u kongresnom centru “Envoy Conference” u Beogradu.

“Za Zaštitnika građana je veoma značajno usvajanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti. Veoma nam je važno uvođenje pojma uravnoteženosti polova, ali i vrednovanje neplaćenog kućnog rada, što je i bila naša sugestija prilikom izrade nacrta ovog zakona jer je veliki broj žena nevidljiv za sistem i time ekonomski obeshrabren”, rekla je Stojanović.

U saopštenju Zaštitnika građana je preneto da je Stojanović ukazala da neplaćeni kućni rad ima dugoročne posledice po život žena, posebno starijih od 45 godina jer njih, po pritužbama koje dobija Zaštitnik građana, poslodavci smatraju kategorijm koja nije poželjna i nije dovoljno produktivna, što ih diskriminiše na tržištu rada.

“Ovaj zakon jeste ambiciozan, ali daje jedan sveobuhvatan okvir, uključuje i privatne poslodavce i organe javne vlasti i nezavisne institucije u njegovu implementaciju. Mislim da smo kao društvo spremni za ovakav zakon jer, da nismo spremni, ne bismo uopšte govorili o njemu”, ocenila je Stojanović.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime