22/07/2024
22.5 C
Novi Pazar

Koraks: Važno mi je da izrazim šta mislim, bez obzira na posledice

Više vredi vojska magaraca koju predvodi lav, neko vojska lavova koju predvodi magarac

IZVOR:Beta

Karikaturista Predrag Koraksić – Koraks (Corax) izjavio je večeras da se nikada nije plašio posledica koje će imati zbog svojih karikatura.

“Nikada se nisam uplašio. Bilo mi je važnije da kažem ono što mislim, bez obzira na posledice”, rekao je Koraks na otvaranju izložbe svojih karikatura “Paralelna stvarnost” u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV).

Dodao je da je “preživeo svašta” i podsetio da su mu oca ubili četnici u blizini Čačka krajem 1941. godine.

“Imao sam tada osam godina. Kao partizanska, cela naša porodica nalazila se na četničkoj poternici. Ni sam ne znam kako smo ostali živi…”, kazao je Koraks.

On je rekao da je čovek, kao biće, prvo počeo da crta, pa je tek posle progovorio, o čemu svedoče i crteži iz pećina.

“Ja sam još uvek u toj fazi”, našalio se Koraks.

Odgovorio je potvrdno na pitanje iz publike da li su na njegovim karikaturama usta predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz godine u godinu sve veća i veća, u skladu s narodnom poslovicom “Hvalite me usta moja, da vas ne pocepam”.

Reditelj Želimir Žilnik rekao je da Koraks i danas, uprkos godinama, posmatra stvarnost širom otvorenih očiju i ne odustaje.

Ukazao je da su Koraksove karikature autentična hronika poslednjih 30 godina “potopa” u kojem se nalazi Srbija.

Psiholog Mikloš Biro rekao je da u Srbiji “ima puno magaraca, ali postoji i lav po imenu Koraks”.

“Više vredi vojska magaraca koju predvodi lav, neko vojska lavova koju predvodi magarac”, podsetio je Biro na jednu poslovicu.

Novinar Duško Bogdanović koji je trebalo da govori na promociji, izvinio se i poslao pismo u kojem je Koraksa nazvao genijalnim umetnikom, “uz čije ime ide sinonim smelost”.

“Smelost nije nasledna osobina, ne uvežbava se, ne može se s njom, u zla vremena, kalkulisati. Zato je ta vrlina veliki raritet i vrednost”, naveo je Bogdanović.

Izložba “Paralelna stvarnost” , u organizaciji Medija centra Beograd i NDNV-a, biće otvorena do 5. jula.

To je najvećim delom izbor radova koje je Koraks uradio za Medija centar Beograd kao ilustracije tekstova kolumnista Medija centra iz Srbije, regiona i Evrope.

Izložba u Novom Sadu se sastoji od 22 rada, dok ih je na prvoj takvoj izložbi u Beogradu bilo 20. Novosadska postavka proširena je sa dve nove karikature koje su nastale u medjuvremenu, a sve zajedno “koraksovski maestralno oslikavaju domaću i medjunarodnu stvarnost”, piše u kataloogu.

Predrag Koraksić Koraks (88) jedan je od najpoznatijih domaćih karikaturista, s karijerom dužom od sedam decenija.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime