20/04/2024
13.6 C
Novi Pazar

PKS: Nova onlajn platforma za razvoj poslovanja kompanija iz regiona

IZVOR:Beta

Privredna komora Srbije organizovaće 25. juna onlajn konferenciju na kojoj će biti predstavljeni programi podrške i kreditne linije za mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu, kao i mogućnosti finansiranja putem rizičnog kapitala (venture capital), najavljeno je danas.

Кonferencija, u okviru WB EDIF Poslovnog foruma 2021. i u partnerstvu sa Evropskom mrežom preduzetništva (EEN) i Evropskim investicionim fondom (EIF), biće održana putem inovativne onlajn platforme FINNO https://finno.b2match.io/ namenjene razvoju poslovanja kompanija iz regiona.

“Osnovna ideja uspostavljanja FINNO platforme bila je da malim i srednjim kompanijama pružimo potpune informacije o dostupnim izvorima finansiranja iz evropskih i regionalnih fondova i programa finansijske podrške”, rekla je pomoćnica direktora Sektora za zastupanje i zaštitu interesa članica PКS Gordana Tiodorović.

Kako je objasnila, platforma pored izvora finansiranja poslovnih projekata sadrži objedinjene aktuelne pozive i vesti, bazu ponude i potražnje kao i povezivanje kompanija kako bi razvijale tehnologije i inovacije.

Platforma, koja je razvijena na inicijativu Privredne komore Srbije, kao koordinatora EEN Srbija konzorcijuma i uz podršku EEN konzorcijuma regiona, nudi mogućnost organizacije onlajn dogadjaja i bilateralnih susreta ali sadrži i sve neophodne informacije o raspoloživim EU i regionalnim fondovima i programima finansijske podrške.

Cilj je da na jednom mestu budu sve potrebne informacije za razvoj inovativnosti, konkurentnosti i poslovanja kompanija iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Hrvatske i Slovenije.

Кreiranje FINNO platforme podržali su i evropski partneri.

Marko Djulijani iz Evropskog investicionog fonda je istakao da informativna platforma poput ove može da bude veoma korisna za preduzeća koja na taj način mogu direktno da se upoznaju sa EU inicijativama koje su im na raspolaganju.

Siniša Marčić iz Regionalnog saveta za saradnju je rekao da je jedan od ključnih ciljeva Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište do 2024. godine stvaranje dimaničnog inovacionog ekosistema na prostoru Zapadnog Balkana i podsticanje industrijskog razvoja, a da ova platforma predstavlja moćan alat za dostizanje tih ciljeva.

“S jedne strane platforma omogućava bolju informisanost o dostupnim fondovima Evropske unije i njihovoj boljoj iskorišćenosti, dok će mogućnost bilateralnog povezivanja i poslovanja kompanija unaprediti poslovanje, razvoj ekonomija i život gradjana u regionu Balkana”, poručio je Marčić.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime