26/04/2024
10.5 C
Novi Pazar

BNV: Članstvo u evropskoj uniji rješenje svih problema i neriješenih pitanja

Bošnjačko nacionalno vijeće je izrazilo veliku dozu zabrinutosti povodom činjenice da Evropska unija ni ove godine neće otvoriti nijedno novo poglavlje u pregovorima o članstvu sa Srbijom.

Vijeće je u saopštenju naglasilo svoj zahtjev za reviziju Akcionog plana za manjine koji, kako  dalje naglašavaju, nije uvažio pitanja koja opterećuju pripadnike bošnjačkog naroda u Sandžaku.

“Bošnjačko nacionalno vijeće skoro punu deceniju obavještava domaću i međunarodnu javnost o lošem stanju demokratije i poštovanju ljudskih i manjinskih prava u Srbiji te nezavidnom položaju Bošnjaka u ovoj državi. Odnos jedne države prema manjinskih narodima predstavlja opštu politiku te države prema vladavini prava i ljudskim pravima”.

U saopštenju Vijeća se dodaje da Država Srbija, posljednjih godina, prema izvještajima domaćih i međunarodnih organizacija i institucija, koje se bave praćenjem stanja demokratije i vladavine prava, bilježi stagnaciju u ovim važnim oblastima.

“Bošnjaci Sandžaka imaju mnogo neriješenih problema u Srbiji zbog višedecenijskog lošeg odnosa državnih organa prema Bošnjacima, diskriminacijom sa kojom se Bošnjaci susreću, njihovim maternjem jeziku te njihovim pravima i slobodama u ovoj državi”.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime