20/04/2024
9.1 C
Novi Pazar

UNS: Zabranjeno je da mediji maloletne žrtve čine prepoznatljivim

IZVOR:Beta

Udruženje novinara Srbije(UNS) upozorilo je danas da je zabranjeno da mediji maloletne žrtve čine prepoznatljivim.

“Protivimo se načinu izveštavanja o maloletnim žrtvama nasilja i seksualnog zlostavljanja na način da oni postaju prepoznatljivi i pozivamo medije da prekinu s tom praksom i poštuju novinarski kodeks i zakon”, saopštio je UNS.

Kako je navedeno, “u proteklim danima mediji su izveštavali o zlostavljanoj i deci koja su pretrpela nasilje, a koja se na osnovu navedenih informacija: mesta u kom žive, inicijala počinilaca, fotografija, odnosno drugih opisa, bez poteškoća mogu identifikovati”.

UNS je podsetio da Кodeks novinara Srbije nalaže da novinar poštuje i štiti prava i dostojanstvo dece, kao i da ga obavezuje da osigura da dete ne bude izloženo riziku zbog objave informacija koje direktno ili indirektno upućuju na njegov identitet.

“Zakon o javnom informisanju i medijima propisuje da se maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes. Ovim zakonom je predvidjena novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara za takav prekršaj odgovornog urednika medija”, rečeno je u saopšenju UNS.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime