27/07/2024
13.4 C
Novi Pazar

BNV priredilo svečani prijem učenicima generacije u nastavi na bosanskom jeziku

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je danas svečani prijem za učenike generacije koji su u nastavi na bosanskom jeziku. Tom prilikom, učenici generacije i dobitnici prva tri mjesta na republičkom takmičenju iz bosanskog jezika,  dobili su i nagradne vaučere.

Na prijemu su uručene i pohvalnice razrednim starešinama učenika generacije, ali i pohvalnice nastavnicima bosanskog jezika koji su pripremali najbolje na Republičkom takmičenju iz bosanskog.

Foto: BNV

U svom obraćanju prisutnima predsjednica BNV dr. Jasmina Curić je rekla da se ove godine navršava osam godina od uvođenja nastave na bosanskom jeziku te su s toga danas  u Vijeću po prvi put bili osmaci koji su od prvog razreda osnovne škole u nastavi na bosanskom jeziku kao i maturanti koji srednju školu završavaju na maternjem bosanskom jeziku.

„Draga djeco, danas je cijeli Sandžak ponosan na vas i ja vjerujem da ste vi generacija koja će puno pružiti Sandžaku i svojoj zajednici. Vjerujem da su danas sa nama budući uspješni naučnici, ljekari, arhitekte, pravnici i prije svega ljudi koji će biti ponosni na svoj nacionalni identitet, svoju tradiciju svoje porijeklo a prije svega na svoj maternji jezik“, kazala je predsjednica Vijeća, dr. Jasmina Curić.

Nastava na bosanskom jeziku u sandžačkim školama počela je 2013. godine kada se za nju opredijelilo 4545 učenika. U 2020/2021. školskoj godini nastavu na bosanskom jeziku pohađalo je 16 885 učenika u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime