28/03/2024
15.4 C
Novi Pazar

Davud Vesnić najtalentovaniji student na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu

Davud Vesnić, mladi pijanista iz Novog Pazara, student je klavira na trećoj godini OAS na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu u klasi prof. Nataše Mitrović.

Za svega šest godina sviranja klavira ostvario je brojne rezulate, nedavno je svirao i u Galeriji Srpske akademije nauke i umjetnosti (SANU) u Beogradu, a Fakultet muzičke umjetnosti u Beogradu, dodijelio mu je ove godine i nagradu za najtalentovanijeg studenta iz fonda Olga Mihajlovic.

Priznanje Fonda “Olga Mihailović” za najtalentovanijeg studenta na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu.

Iako mlad, Davud već sada zna svoj prioritet i uživa u ljubavi prema muzici.

“Kada sam prvi put čuo sviranje na klaviru, bio sam  oduševljen. Muzika je za mene tada dobila novi smisao u koji sam želio da utonem i da joj se prepustim. Učenje klavira za mene je prioritet, iako sam završio srednju medicinsku uporedo sa muzičkom, ljubav prema muzici je preovladala.”

Pored već brojnih nastupa, Davud izdvaja svoj prvi nastup, kada je, kako kaže, osjetio najsvjetliji momenat u životu.

“Najsvetliji momenat je definitivno taj kada sam prvi put zasvirao na klaviru pred publikom, kojoj se zapravo dopalo ono što ja radim. Volim muziku i klavir i ta ljubav je definitivno moj pokretač i moto”.

Želja mu je da se vrati u svoj grad nakon studija ali i da se usavrši na polju klavirske pedagogije.

“Planiram da se više posvetim komponovanju ali i da steknem više znanja iz oblasti klavirske pedagogije kako bih mogao podučavati mlađe generacije. Želja mi je da budem dio planiranja i organizovanja koncerata klasične muzike u mom gradu, te da takvi koncerti postanu česta pojava, jer smatram da baš u Novom Pazaru ima veliki broj ljudi koji bi uživali u njoj”.

18. jula priprema svoj solistički koncert u Kulturnom centru Novi Pazar koji će biti humanitarnog karaktera, a na kojem će izvesti djela velikih umjetnika: Hajdna, Šopena, Lista, Ravela, Rahmanjinova, Skrjabina.

“18. jula ću svirati za svoj grad u svom gradu i zato pozivam sve ljubitelje klasične muzike da dođu i utonu u duboki svijet tonova”.

Davud je do sada osvojio brojne nagrade od kojih su značajne na: 23. Međunarodno takmičenje „Petar Konjović“ (prva nagrada, laureat), 5. Internacionalno takmičenje u Smederevu (prva nagrada, 97 poena), 22. Međunarodno takmičenje mladih pijanista u Šapcu (prva nagrada, 95 poena), Internacionalni muzički festival „Sirmium music fest“ u Sremskoj Mitrovici (prva nagrada, laureat), Republičko takmičenje (prva nagrada, laureat), „Memorijal Dušan Protić“ u Beogradu (prva nagrada), 25. Međunarodno takmičenje mladih pijanista u Šapcu 2021. (prva nagrada), Internacionalno klavirsko natjecanje u Zagrebu 2021. (prva nagrada) kao i specijalna nagrada za izvođenje dela R.Ščedrina.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime