26/04/2024
4.9 C
Novi Pazar

KCNP poziva na “Majstorski čas Zlatka Pakovića: Zašto je teatar po sebi politična umjetnost?”

Kulturni centar Novi Pazar poziva mlade umjetnike i umjetnice da se prijave za učešće na majstorskom času pozorišnog reditelja i autora Zlatka Pakovića. Čas će se održati 06. jula, 2021. godine u prostorijama Galerije MMC Novi Pazar od 12.00h do 14.00č.

Helsinški odbor je producent predstave „Srebrenica: Kad mi ubijeni ustanemo“ koja je premijerno izvedena u Beogradu 24. septembra 2021. Uz stručno vođenje jednog od naistaknutijih delatnika kritičkog pozorišta u Srbiji, na času će biti moguće temeljno i potpuno rastakanje svih ideoloških, političkih, klasnih i ekonomskih naslaga umjetničkih poduhvata, i njihovo utemeljivanje u postulate humanizma, istine i odgovornosti.

Za učešće na majstorskom času možete se prijaviti e-mailom na: events@helsinki.org.rs;

O Zlatku Pakoviću:

Kao dramski autor i pozorišni reditelj, razvio je osobenu poetiku kritičkog pozorišta, naglašenog ludičkog izraza. Takve su njegove autorske predstave: “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo” (2020), “Crkva bosanska”(2020), Vox Dei – građanska neposlušnost” (2019), “Krleža ili što su nama zastave i što smo mi zastavama, da tako za njima plačemo” (2018), “Julije Cezar – res publica ili cosa nostra” (2018), “Bojte se Allaha: smisao života i smrti Ćamila Sijarića” (2017), “Othello – nezakonita liturgija” (2017), “Don Kihot ili šta su danas vetrenjače i odakle vetar duva” (2017), “Kapitalizam, geometrijskim redom izložen” (2016), “Filosofija palanke – Božićni oratorijum Radomiru Konstantinoviću” (2016), “Enciklopedija živih – umetnička intervencija u srbijanskoj i kosovskoj stvarnosti” (2015), “Ibzenov Neprijatelj naroda kao Brehtov poučni komad“ (2014), “Ubiti Zorana Đinđića” (2012). Objavio je zbirku pesama “Dnevnik pevanja”, dva romana: “Soba za jedan krevet”, “Zajednički pepeo“ (nemačko izdanje: “Die gemeinsame Asche”,Berlin, 2013), knjige eseja: “Anatomija nacionalističkog morala”, “O autoritarnoj savesti”, dramske komade: “Enciklopedija živih”, “Filosofij apalanke”, “Krleža ili što su nama zastave i što smo mi zastavama, da tako zanjima plačemo”, “Vox Dei – građanska neposlušnost”, “Papa Franjo se hrva sa svojim anđelom”.Objavio je više od hiljadu kritičkih tekstova u dnevnim i nedeljnim novinamana umetničke, kulturalne i političke teme.Dobitnik je International Ibsen Scholarship 2014. za pozorišnu režiju i stipendije bečkog Museums Quartiera 2015. za književnost. Dobitnik je Nagrade “Desimir Tošić” 2010. godine za publicistiku.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime