15/04/2024
27.5 C
Novi Pazar

UNS: Na zakonu o javnom informisanju rade i oni koji nisu prepoznati u zaštiti novinarskih prava

IZVOR:Beta

Udruženje novinara Srbije (UNS) i medijske asocijacije i koalicije upozorile su danas da na izmenama i dopunama zakona o javnom informisanju i medijima rade i predstavnici organizacija koje su kako su naveli, “najbrojnije u komisijama za raspodelu budžetskog novca ali nisu prepoznate u zaštiti novinarskih i medijskih prava i sloboda”.

UNS, Koalicija za slobodu medija i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) naveli su u zajedničkom saopštenju da su odlukom ministarke kulture i informisanja Maje Gojković, u sastav Radne grupe za izradu nacrta zakona ušli predstavnici “novinskih udruženja” koja kako se navodi, nemaju kontakt podatke niti znaju koliko članova imaju.

“Neke od organizacija poput Prounsa, Komneta, Društva novinara Srbije, Asocijacije radio televizija Srbije, Društva novinara Vojvodine i Udruženja medija i medijskih radnika nemaju aktivne veb sajtove, ne mogu da kažu koliko članova imaju, odnosno koje organizacije ulaze u sastav udruženja, a isti ljudi kao funkcioneri u jednim organizacijama, pojavljuju se i u drugim”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da u obrazloženju odluke ministarke kulture piše da su pozivi za dostavljanje predloga za članove Radne grupe upućeni “organizacijama civilnog društva za koje se smatra da mogu doprineti izradi Nacrta zakona”.

“Bliži kriterijumi koje te organizacije treba da ispune nisu navedeni, kao ni kome je sve poziv dostavljen. Nismo saznali ni ko eventualno nije ušao u sastav Radne grupe, a dostavio je predlog za svog predstavnika. Znamo da su u sastav Radne grupe izabrana 34 predstavnika, kako u odluci piše, državnih organa, institucija, novinarskih i medijskih udruženja”, piše u saopštenju.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime