26/04/2024
15.1 C
Novi Pazar

Izložbom fotografija Ešrefa Džanefendića počeo World Music Fest Zeman

Posthumnom izložbom fotografija Ešrefa Džanefendića, otvoren je četvrti po redu World Music Fest Zeman u Novom Pazaru.

Izložba je otvorena u galeriji Multi medijalnog centra, a prisutnima se obratila i izložbu otvorila Nadija Rebronja, književnica i supruga Ešrefa Džanefendića.

„Ovo je njegova prva samostalna izložba u svom gradu, a učestvovao je na mnogim kolektivnim izložbama. Ostavio je dosta kvalitetnih fotografija iza sebe, samostalne izložbe izostale su zbog njegove skromnosti za života, ali jeste razmišljao o tome i imao je dosta ideja o kojima smo često razgovarali i u okviru tih ideja imamo nekoliko tema po kojima bi mogle biti osmišljene neke naredne samostalne izložbe. Ova njegova izložba koja je prva posthumna i organizuje se u okviru festivala Zeman, osmišljena je prije svega kao neki manji omaž koji ima za cilj da predstavi šta je sve to on radio, a nadamo se da ćemo u narednom periodu organizovati i neke konkretnije temeljno osmišljene izložbe. Za ovu izložbu, orgaizatori su izabrali 33 fotografije, što simbolizuje 32 godine života i tu 33. prekinutu godinu. Izabrane su fotografije koje imaju različit fotografski pristup i pokazuju šta je sve njega zanimalo. U centru njegovog istraživanja kroz fotografiju jeste arhitektura i različiti eksperimenti sa arhitektonskim oblicima. Jedan dio ovih fotografija ukazuje nešto što jeste njegov autentičan stil u fotografiji, a to je dodavanje jakog kolorita i to u okviru njegovog umjetničkog rada ima specifičnu simboliku jer on u životu jeste bio osoba koja je stvarnost doživljavala na neki vedriji način  od realnog, pa tako i fotografije nemaju tedenciju da prikažu realističnost već zapravo neku utopijsku dimenziju stvarnosti, prije svega, urbanog prostora“, kazala je Nadija Rebronja.

Fotografije Ešrefa Džanefendića

Ešref Džanefendić, arhitekta, muzičar, fotograf, iznenada je napustio ovaj svijet u subotu 19. decembra. Bio je dio mnogih kulturno-umjetničkih događaja u Sandžaku, tako i Festivala Zeman zbog čega je urednički tim i odlučio organizovati izložbu njegovih fotografija za otvaranje ovog festivala.

Otvaranje samostalne izložbe Ešrefa Džanefendića u Galeriji Multi medijalnog centra u Novom Pazaru,
u okviru World Music Festa Zeman.

Već danas, 27.  svim posjetiocima festivala, predstaviće se turski ansambl Istanbul Kolektif. Ovaj bend prepoznatljiv je po svom posebnom muzičkom stilu i izvode muziku Anadolije i Istočnog Balkana, kombinujući je na jedinstven način koji slušaoce neće ostaviti ravnodušnim.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime