20/04/2024
13.6 C
Novi Pazar

Nemačka najavila oštrija pravila za one koji se vraćaju s odmora

IZVOR:Beta

Nemačka vlada zbog rasta broja novih slučajeva planira da uvede obavezna testiranja za sve koji se vraćaju s odmora, a u zemlju ne bi mogao da udje niko ko nije vakcinisan, preležao koronu ili ko nema negativan test.

Strah od novog talasa korona virusa širi se medju članovima nemačke vlade, prenosi Dojče vele (DW).

Prvo je portparolka vlade Ulrike Demer najavila da se razmišlja o uvodjenju novih mera ako incidencija i dalje nastavi da raste brzinom kojom trenutno raste, a sada je, kako javljaju nemački mediji, i ministar zdravlja Jens Špan najavio pooštravanje pravila za povratnike s godišnjih odmora.

On planira da uvede pravilo prema kojem bi svi oni koji nisu u potpunosti vakcinisani ili preležali korona virus, pri ulasku u Nemačku bili dužni da pokažu potvrdu o negativnom testu. Za sada to važi samo za one koji u Nemačku dolaze avionom.

Ovo pravilo bi važilo za sve, bez obzira na to da li se područje na kojem su boravili smatra rizičnim ili ne.

Špan je, inače, u prošlosti u više navrata upravo one koji se vraćaju sa odmora u zemljama jugoistočne Evrope okrivio za širenje zaraze. Trenutno se nijedna zemlja s tog područja ne smatra rizičnom.

Prema informacijama iz krugova vlade, usaglašavanja oko uvodjenja tih mera trenutno se koordiniraju izmedju ministarstava.

Navodno se protivi jedino socijaldemokratska ministarka pravosudja Kristin Lambreht koja uvodjenje obaveznog negativnog testa smatra “neprimerenom merom”, s obzirom na trenutno epidemiološko stanje u zemlji i još uvek relativno nisku incidenciju u poredjenju s prvim kvartalom ove godine.

Ona pak istovremeno ugostiteljima u Nemačkoj preporučuje otvaranje restorana samo za one koji su u potpunosti vakcinisani, što je udruženje nemačkih ugostitelja “Dehoga” već odbacilo.

Neki poznati nemački virsuolozi već su pozdravili inicijativu ministra zdravlja Špana o obaveznom testiranju za sve koji se vraćaju sa odmora.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime