28/03/2024
15.4 C
Novi Pazar

Četvrti World Music Fest Zeman oduševio mnogobrojnu publiku u Novom Pazaru

World Music Fest Zeman, koji se organizuje u Novom Pazaru već  četvrtu godinu za redom, oduševio je publiku koja je došla iz različitih mjesta Balkana, ovogodišnjim programom.

Festival je otvoren posthumnom izložbom fotografija Ešrefa Džanefendića koja je realizovana u Galeriji Multi medijalnog centra.

Druge noći festivala svirao je Istanbul Kolektif bend uz koje je nekoliko pjesama pjevala i Sajma Dražanin, mlada i talentovana solistkinja iz Novog Pazara.

Foto: Irfan Ličina – World Music Fest Zeman

Treću noć ovog festivala obilježio je ritam pjesama Marka Louisa, koji je na svoj originalan način, podigao publiku na noge i unio energiju modernih i orijentalnih melodija. Na bini se Marku pridružio i novopazarski glumac, Rifat Rifatović, koji je, kako je reako, odavno imao želju da bude na istoj sceni sa ovim umjetnikom.

Foto: Irfan Ličina

Barcelona gipsy balkan orchestra prvi put je svirala u Novom Pazaru na pomenutom festivalu. Ovaj ansambl trenutno budi veliko interesovanje publike širom Evrope, zahvaljujući svojoj interpretaciji tradicionalne muzike sa Balkana, Bliskog istoka i Mediterana u kojoj je publika u Pazaru uživala.

Foto: Irfan Ličina – World Music Fest Zeman

Posljednja noć festivala bila je rezervisana za takmičarski dio u kojem je učestvovalo deset izvođača širom Balkana.

Nakon izvedbi najljepših sevdalinki takmičara, a prije odlučivanja pobjednika, publiku je oduševila nastupom Lejla Jusić, koja je bila ujedno i u ovogodišnjem žiriju festuvala.

Pored Lejle Jusić, koja je  bosanskohercegovačka operska pjevačica, sopranistica i profesorica na predmetu glas na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti, stručni žiri su činili i dr. Iva Nenić i Kenan Mačković.

Prvo mjesto, odlukom žirija osvojila je Šaha Isaković iz Sarajeva, koja je pjevala sevdalinku „Još ne sviće rujna zora“, drugo mjesto  osvojio je duet iz Tuzle, Idna Muminović i Nejla Žunić koje su izvele pjesmu ” Tvoje oči, Leno mori”,  dok je treće mjesto, sa izvedbom numere ” Čula jesam” osvojila Tijana Bašićiz Banja Luke.

Foto: Irfan Ličina – World Music Fest Zeman

Ovogodišnji festival završio se pobjedničkom numerom i ostavio najljepše trenutke ovom gradu, do sljedećeg festivala.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime