27/04/2024
6.9 C
Novi Pazar

APR objavila Mapu registra mera i podsticaja regionalnog razvoja

IZVOR:Beta

Agencija za privredne registre (APR) objavila je Mapu registra mera i podsticaja regionalnog razvoja (Mapa RegMPRR), koja pokazuje da su ukupni podsticaji države u prvoj polovini godine realizovani u iznosu od 67,03 milijardi dinara, pri čemu se 62,48 milijardi dinara, odnosno 93,2 odsto, odnosilo na bespovratna sredstva.

Mapa RegMPRR, na kojoj su prikazane informacije o ulaganjima države, privrednom razvoju i privrednim potencijalima, pokazuju da je podrška države prevashodno bila namenjena privredi, objavljeno je na sajtu APR.

Kako je precizirano, najveći deo ukupno realizovanih podsticaja bio je usmeren privrednim društvima i preduzetnicima, 35,22 milijarde dinara, što je 52,5 odsto i poljoprivrednim gazdinstvima 6,78 milijardi dinara, što je 10,1 odsto ukupnog iznosa.

Dodaje se da je značajan iznos podsticaja dat i institucijama iz oblasti obrazovanja i nauke, u koje je uloženo 14,60 milijardi dinara ili 21,8 odsto ukupno realizovanih podsticaja.

U mapi su dati ključni podaci o privredi i neprofitnom sektoru, koji su objedinjeni iz različitih izvora, tako da ona pruža sveobuhvatnu sliku razvoja domaće ekonomije, ukupno i po teritorijalnom principu, za tekuću i tri prethodne godine.

Ukazano je da informacije prikazane na Mapi RegMPRR, na kojoj su sve opštine  označene i dostignutim stepenom razvijenosti, prema važećem propisu, predstavljaju posebno koristan izvor informacija za potencijalne investitore u Srbiji. Njima je u interesu da, pre ulaganja na odredjenoj teritoriji, pribave i sagledaju karakteristike dostignutog privrednog razvoja i potencijale za razvoj izabrane teritorije. Te su karakteristike i veličina teritorije, broj stanovnika, kvalifikaciona struktura nezaposlenih, kao i drugi elementi razvoja.

Mapa je, kako je navedeno, korisna i za nadležne pri donošenja odluka o podsticajnim ulaganjima, usmerenim na jačanje ekonomije odredjene teritorije i podizanje njenog nivoa konkurentnosti privrede, u cilju smanjivanja regionalnih neravnomernosti razvoja.

Istaknuto je da su korisnicima na Mapi RegMPRR dostupni svi objavljeni podaci bez naknade, a odgovarajućom pretragom ih mogu dobiti kao setove podataka za sva četiri teritorijalna nivoa – Republika Srbija, regioni, oblasti i opštine.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime