22/07/2024
22.5 C
Novi Pazar

Dodik pozvan na saslušanje u Tužilaštvo zbog negiranja genocida u Srebrenici

IZVOR:Beta

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pozvalo je srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika na saslušanje zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Dodik je ovu informaciju potvrdio tokom jučerašnje posete Mostaru, komentarišuči raniju vest da je načelnik Jablanice Damir Šabanović (SDP) protiv njega podneo krivičnu prijavu zbog toga što nije dao saglasnost da se anagžuju helikopteri Oružanih snaga (OS) za gašenje požara na području Jablanice.

“Svi imaju pravo na to. Mislim da sam čovek protiv kojeg ima najviše krivičnih prijava. Svaki dan nešto stiže. Vidim da je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas pristiglo da me saslušaju o navodnom negiranju genocida”, kazao je Dodik, preneo je sarajevski portal Klix.

On je dodao da je protiv mandata Visokog predstavnika u BiH koji, kako on kaže, “nemaće” zakone, bez obzira na to kakvi su sadržaji zakona.

“Očigledno je da se mi u Bosni i Hercegovini nikada nećemo dogovoriti oko toga. Mi Srbi nismo podanici i ne želimo da imamo strance koji će o tome odlučivati”, rekao je Dodik.

Bivši visoki predstavnik Valentin Incko je 23. jula doneo zakon o zabrani negiranja genocida.

Isti dan su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine saopšili da će formirati predmete protiv svih onih koji će kršiti ovaj zakon.

Narodna skupština Republike Srpske je odbila Inckovu odluku, donela odluku da srpski predstavici ne učestvuju u radu zajedničkih institucija BiH, pre svega Predsedništva, Saveta ministara i parlamenta.

Parlament RS je doneo i zakon kojim je kažnjivo nazivanje Republike Srpske “genocidnom i agresorskom tvorevinom”

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime