25/06/2024
16.1 C
Novi Pazar

Kosovo spremno da primi prve izbeglice iz Avganistana

IZVOR:Beta

Predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu izjavila je danas da Kosovo povećava svoje kapacitete za prihvat avganistanskih izbeglica i da je spremno da prihvati prve izbeglice.

U intervjuu za Skaj Njuz (Sky News), Vjosa Osmani nije kazala koliko konkretno izbeglica može u ovom trenutku da primi Kosovo i dodala je da sve zavisi od prevoza izbeglica koje organizuju SAD.

“Upravo smo spremni da prihvatimo prve izbeglice. Ono što sada radimo je da povećavamo kapacitete kako bismo mogli prihvatiti više. Ne mogu da pomenem konačan broj dok ih ne proučimo i bilo koju lokaciju na Kosovu koja ih možemo primiti. Pitanje je dana, ali spremni smo da prihvatimo prvu grupu, pa će to zavisiti od toga kako je njihov prevoz organizovan iz SAD”, rekla je ona.

Kako je navela, pet gradjana Kosova je u Avganistanu zatražilo pomoć od institucija za evakuaciju, kao i da nema drugih.

Prema njenim rečima, mnogi gradjani Kosova su radili za američke i britanske vojne snage, ali do pre nekoliko meseci svi su otišli, osim pet gradjana koji su sada evakuisani.

“Razgovori koje smo vodili sa SAD bili su o ljudima, zaposlenima koji rade sa američkom vojskom, koji su već izrazili interesovanje za direktan odlazak u SAD”, rekla je ona.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime