19/04/2024
3 C
Novi Pazar

Više od 800 volontera očistilo Zenicu: Iz rijeka vadili dušeke, televizore, kade..

Neformalne grupe “Rijeke BiH – Budi promjena” okupila je veliki broj mladih i starih Zeničanki i Zeničana koji su koordiniranom akcijom očistili grad, od Bistričaka do Babina, od Čajdraša do Janjića, od Blatuše do Bilmišća, prenosi Klix.ba.

Čišćenje korita i obala rijeka, zelenih površina, igrališta, područja pored puteva, igrališta, divljih deponija i brojnih drugih lokacija bio je zadatak više od 800 volontera u mjesnim zajednicama na području Zenice. Rezultat akcije je više od 3.500 prikupljenih vreća smeća koje su kasnije radnici komunalnog prikupili i deponovali.

U devet područja grada volonteru su čistili ulice, parkove, obale rijeke i potoke. Nakon toga, značajan dio njih okupio se na Smetovima, gdje je uslijedila druga faza akcije čišćenja, te sportsko-rekreativni turniri za sve prisutne ali i upriličen zajednički ručak.

Proteklih dana na lokacijama širom grada postavljeni su reklamni panoi sa jasnim porukama o važnosti očuvanja naše životne sredine.

Foto: Safet Kubat

“Ovakve akcije šalju snažnu poruku neodgovornim pojedincima koji prljaju naš grad smećem, i očekuje se da se barem malo postide kad vide da njihovo smeće kupe dijete od 6 ili starac od 84 godine. Međutim, ne možemo očekivati da se ovakvim akcijama riješi problem otpada, mi danas pokupimo, sebični pojedinci to sutra ponovo razbacaju”, kazali su za klix.ba iz Eko Foruma Zenica.

Dodali su da je jedino rješenje dosljedna primjena odluke o komunalnom redu po kojoj novčana kazna za odlaganje otpada na lokaciji koja za to nije predviđena iznosi 40 do 300 KM za fizičko, odnosno 500 do 5.000 KM za pravno lice.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime