20/04/2024
13.6 C
Novi Pazar

Danas je zvanično otvoren Turski konzulat u Novom Pazaru

IZVOR:Snews

Ministri vanjskih poslova Srbije i Turske, Nikola Selaković i Mevlut Čavušoglu, prisustvovali su otvaranju turskog Generalnog konzulata u Novom Pazaru.

Nakon dolaska koji je upriličen na Gradskom stadionu, gdje su gosti došli helihopterom, ministri su imali sastanak u Kulturnom centru sa delegacijom Grada Novog Pazara o značaju otvaranja Generalnog konzulata Turske u Novom Pazaru, te o odnosima dvije države.

Sastanak sa delegacijom Grada Novog Pazara, Foto: Snews

Nakon toga, svi zajedno su se uputili prema zgradi Generalnog konzulata Turske u Novom Pazaru, gdje su se obratila ministri Čavušoglu i Selaković, a putem video poruke sandžačkoj i srbijanskoj javnosti se obratio i predsjednik Turske Redžep Taip Erdogan.

Foto: Snews

U obraćanjima ministara se posebna važnost dala izgradnji bolje budućnosti svih naroda u Sandžaku, a akcenat je bio na poboljšanju uslova života i infrastrukture na ovim prostorima.

Putem video linka predsjednik Turske Erdogan je najprije poselamio sandžaklije, te prenio pozdrave od turske braće, posebno one porijeklom iz Sandžaka.

Obraćanje predsjednika Turske putem video linka, Foto: Snews

Erdogan je, izmedju ostalog, kazao da je sretan što će se otvaranjem Konzulata dodatno unaprijediti odnosi dvije države, te naglasio da je Sandžak most saradnje Turske i Srbije. Izrazio je nadu da će pored mnogobrojnih projekata koji se sprovode u Sandžaku slijedeće godine biti pušten u saobraćaj renovirani putni pravac Novi Pazar-Tutin.

“Nastavićemo da podstičemo naše privrednike da ulažu u Srbiju i regiju Sandžak”, najavio je Erdogan u svom obraćanju.

Pored zahvalnosti predsjedniku Vučiću na dobroj saradnji, predsjednik Turske se zahvalio sandžaklijama na podršci i solidarnosti sa turskim narodom prilikom pokušaja neuspjelog vojnog puča prije četiri godine u toj zemlji.

Foto: Irfan Ličina

Nakon prikazanog obraćanja lidera Turske, ministri inostranih poslova dvije države i gradonačelnik Novog Pazara, a u prisustvu mnogobrojinih zvanica i gostiju, su presijecanjem vrpce označili zvaničan početak rada Turskog konzulata.

Posjeta Bošnjačkom nacionalnom vijeću, Foto: Snews

Turski ministar je danas bio u posjeti Bošnjačkom nacionalnom vijeću, gdje ga dočekala predsjednica Jasmina Curić sa saradnicima.

Na sastanku je bilo riječi o trenutno položaju Bošnjaka u Srbiji, kao i vidovima saradnje u cilju poboljšanja životnih uslova na ovim prostorima.

Nakon svečanog otvaranja, ministar Čavušoglu se u sastao sa predsjednikom SDA Sandžaka Sulejmanom Ugljaninom i poslanicima te partije u Skupštini Srbije.

Sastanak sa predsjednikom i poslanicima SDA Sandžaka, foto:SDA Sandžaka

Ministar spoljnih poslova Republike Turske se sreo i sa rukovodstvom Sandžačke demokratske partije, osnivačem stranke Rasimom Ljajićem i predsednikom Nihadom Hasanovićem.

Delegacija SDP-a na sastanku u Konzulatu, foto:SDP


Nakon sastanaka sa predstavnicima sandžačkih političkih partija, Čavušoglu je u Konzulatu upriličio prijem i sastao se sa rukovodstvom Rijaseta IZS i Mešihata IZ Sandžaka.

Sastanak sa rukovodstvom Rijaseta IZS i Mešihata IZ Sandžaka, foto:IZS

Delegacija iz Turske tokom dana u planu ima i otvaranje renovirane Hale sportova u Novom Pazaru.

Foto: Snews

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime