29/03/2024
7 C
Novi Pazar

Dva sata saslušanja, zbog dva minuta Ustavom garantovane himne

Na poziv iz Novopazarske policije po nalogu tužioca, jutros oko 10 sati pozvana je na saslušanje učiteljica Osnovne škole “Rifat Burdžović Tršo” u Novom Pazaru, Adela Melajac Karahmetović koja je svojim prvacima, prvi dan škole, pustila himnu sandžačkih Bošnjaka “Ja sin sam tvoj”.

Učiteljica se na saslušanju zadržala više od dva sata, što je vrlo neuobičajeno.

Ubrzo nakon dolaska Adele u zgradu Policijske uprave Novi Pazar, oko stotinak građana Novog Pazara okupilo se ispred  policijske uprave u Novom Pazaru kako bi pružili podršku učiteljici Melajac Karahmetović.

Među okupljenim građanima bila je i Jasmina Curić, predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji kao i narodni poslanik Enis Imamović.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić u svojstvu predsjednika vijeća, Enis Imamović u svojstvu narodnog poslanika i Ahmedin Škrijelj u svojstvu odbornika u skupštini Grada Novog Pazara u više navrata tražili su od policije da se saslušanje obustavi ali se to nije desilo sve do dolaska predsjednika SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina.

Ugljanin je u pratnji svojih najbližih saradnika stigao ispred zgrade Policijske uprave Novi Pazar i nakon razgovora  s predsjednicom Vijeća, odlučio da uđe u zgradu PU Novi Pazar sa zahtjevom da se učiteljica odmah pusti sa saslušanja na kojem je Karahmetović Melajac bila više od dva sata.

Policija je nakon razgovora sa Ugljaninom rekla da će učiteljicu pustiti za dva minuta, a Ugljanin je tada rekao da će sačekati, jer zgradu policije neće napustiti bez nje. Također Ugljanin je pitao radnike policijske uprave gdje je načelnik policije i zašto on nije prisutan, s obzirom na to da se ne radi o običnom saslušanju već o kršenju ustava Republike Srbije i nacionalnih prava Bošnjaka.

Foto: Irfan Ličina

Ugljanin je u više navrata u razgovoru s dežurnim policajcima rekao da je privođenje ili pozivanje na saslušanje učiteljice kršenje Ustava, jer je Ustavom garantovano pravo nacionalnim manjinama da imaju svoju himnu.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća kazala je da država Srbija ima zakone koji daju prava nacionalnim manjinama, međutim da oni koji primjenjuju te zakone bivaju sankcionirani te se time javnosti šalje loša poruka koja nije dobra za jednu zemlju koja teži ka članstvu u EU.

“Ovakvim dešavanjima šalje se poruka Bošnjacima da nisu sastavni dio ove države”, ukazala je predsjednica BNV-a.

Ranije je direktor škole Nusret Zuković rekao da je ta škola u potpunosti postupila po uputstvima Ministarstva prosvjete, pa i u tom izolovanom slučaju, kada je učiteljica Melajac nastavu započela intoniranjem himne Srbije, dok je u toku drugog časa učenicima prvog razreda, koji nastavu pohađaju na bosanskom jeziku, pustila himnu sandžačkih Bošnjaka “Ja sin sam tvoj”.

Adela Karaahmetović Melajac izašla je nakon što su do nje došli predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin i narodni poslanik Enis Imamović.

Foto: Irfan Ličina

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime