28/05/2024
10.7 C
Novi Pazar

Kako je protekao početak suđenja za pucnjavu ispred zgrade Policijske uprave

Pred Višim sudom u Novom Pazaru počelo je suđenje H.A. (46) iz ovog grada, optuženom da je 15. decembra prošle godine, u blizini zgrade Policijske uprave, teško ranio M.K. (40) i slučajnu prolaznicu M.M. (34).

Tokom prvog dana, pred sudskim većem H.A, kao i njegov sin A.A. (24), izneli su odbranu u kojoj su tvrdili da su im M.K. i njegovi rođaci više od mesec dana pretili, kao i da su te pretnje prijavljivali policiji.

Optuženi H.A, koji se tereti za teško ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno nošenje i držanje oružja, izjavio je da je tog dana prišao M.K. kako bi “raščistili stvari”, da je video da je on naoružan i da kreće da otvara vrata zbog čega je “pucao iz straha, u pravcu njegovih nogu”.

Drugog dana suđenja, oštećeni M.K. rekao je da je sa optuženim bio u dobrim odnosima sve dok, kako je kazao, nije pretukao njegovog rođaka u svom ugostiteljskom objektu.

Naveo je da je nakon toga nekoliko puta telefonom razgovarao sa optuženim, kao i da ga je na društvenim mrežama “vređao, ali ne i da mu je pretio”, zbog čega ga je policija više puta privodila, a automobil i kuću mu pretresala.

Rekao je da se 15. decembra zaustavio na gestikuliranje H.A. i A.A. iz automobila, da su mu njih dvojica prišli, da su bili naoružani, kao i da je A.A. pokušao da ga udari nakon kratke rasprave, posle čega je H.A. iz ranije repetiranog pištolja pucao u njega dok se nalazio u vozilu.

Odbacio je tvrdnje optuženog da je bio naoružan, naglasivši da ne poseduje oružje i da policija tog dana nije pronašla oružje u njegovom automobilu, kao ni tokom ranijih pretresa.

Slučajna prolaznica M.M. kazala je da je tog dana pošla po dete u vrtić, da je začula pucnje, nalik na petarde, a da je potom osetila jak bol u predelu grudi i slabost u nogama.

Navela je da nije bila svesna da je ranjena, da joj je pomogao policajac i da se seća da je stalno govorila da “mora dete da preuzme iz obdaništa”.

Naglasila je da i dalje ima posledice ranjavanja u vidu svakodnevnih bolova pred spavanje.

Oboje ranjenih pridružili su se krivičnom gonjenju optuženih i tražiće materijalnu nadoknadu.

Iskaze pred sudskim većem dali su i svedoci, policajci i civili, koji su prvi pritekli u pomoć ranjenima ili su se zatekli u blizini.

U optužnici Višeg tužilaštva H.A. se tereti da je 15. decembra prošle godine, u blizini zgrade Policijske uprave u Novom Pazaru, sa dva hica pogodio M.K, koji je bio u automobilu, a potom ispalio još četiri, od kojih je jedan teško ranio slučajnu prolaznicu M.M, udaljenu oko 80 metara dalje.

Njegov sin je optužen da je nogom udarao po automobilu M.K. i da je pokušao da ga udari kroz prozor. Tereti se da je počinio krivično delo nasilničko ponašanje.

Branilac optuženih Božo Prelević rekao je da su njegovi klijenti danima trpeli torturu, da su bili uplašeni, ali da je, umesto mirnog načina, došlo do pucanja.

“Sudija profesionalno vodi postupak, omogućava da se utvrde činjenice i videćemo nakon rekonstrukcije ko je u pravu i ko govori istinu u svojim iskazima”, rekao je Prelević i dodao da je “policija loše obezbedila automobil ranjenog”.

Suđenje će biti nastavljeno 18. oktobra, kada je zakazana rekonstrukcija događaja kojem će prisustvovati balističar i veštak sudske medicine.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime