22/07/2024
22.5 C
Novi Pazar

MSP BIH izdalo upozorenje: Ne putujte u Srbiju, zbog rizika od hapšenja

IZVOR:Beta

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine (MSP) izdalo je danas upozorenje gradjanima BiH da ne putuju u Srbiju zbog, kako je navedeno rizika od hapšenja, pod optužbama da su počinili ratne zločine.

“Preporučuje se svim državljanima Bosne i Hercegovine, koji su na bilo koji način bili uključeni u odbranu Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do kraja 1995. godine da do daljnjeg ne putuju u Republiku Srbiju”, navedeno je u saopštenju MSP-a BiH.

To upozorenje, kako se ističe, izdaje se zbog rizika od hapšenja i procesuiranja u Srbiji pod optužbama za ratni zločin, a na bazi ranijih slučajeva hapšenja državljana BiH protiv kojih se u Bosni i Hercegovini ne vode postupci niti ih pravosudne institucije BiH terete za ratne zločine.

“Nažalost, upozorenje se izdaje zbog okolnosti u kojima institucije Srbije ne pokazuju volju za aktivnom medjunarodnom saradnjom i razmenom informacija u ovoj oblasti, na bazi ranije potpisanih protokola i medjunarodnog prava”, saopštili su iz MSP BIH.

Upozorenje iz MSP, na čijem čelu je Bisera Turković (SDA), usledilo je posle hapšenja bivšeg visokog policijskog funkcionera u Federaciji BiH Edina Vranja.

Vranj je uhapšen prilokom ulaska u Srbiju na graničnom prelazu Uvac, a MUP Srbije tereti ga za ratne zločine nad srpskim zarobljenicima u Goraždu tokom 1993. i 1994. godine.

Vranju je danas odredjen jednomesečni pritvor.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime