20/04/2024
12.8 C
Novi Pazar

Poslanici će danas usvojiti zakon o zaštiti i očuvanju ćirilice

IZVOR:Beta

Poslanici Skupštine Srbije nastavili  danas rad razmatranjem amandmana na Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma, koji uredjuje širu upotrebu srpskog jezika i mere za zaštitu ćirilice.

Na Predlog zakona narodni poslanici, članovi Poslaničke grupe Savez Vojvodjanskih Madjara, podneli su tri amandmna, a predstavnici Vlade i članovi nadležnog Odbora predložili su Narodnoj skupštini da prihvati sva tri amandmana.

U zakonu se kaže da će ćirilica biti obavezna u organima javne uprave i privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom.

Takodje, kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinasiraju iz javnih sredstava moraće da imaju logotip ispisan ćirilicom.

Zakon spominje i administrativne olakšice za aktere u privatnom sektoru koji bi koristili ćirilicu, a koje bi trebalo naknadno urediti izmenama poreskih zakona.

Propisom je predvidjeno i osnivanje Saveta za srpski jezik, koji će biti nadležan da prati i analizira “stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu” i sprovodjenje mera usmerenih na zaštitu i očuvanje ćiriličkog pisma.

Zakon ima 11 članova i upućen je u skupštinsku proceduru po hitnom postupku, a ministarka kulture Maja Gojković rekla je predstavljajući zakon, da je hitni postupak bio potreban kako bi zakon bio simbolično usvojen danas, na praznik srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

U isto vreme gotovo isti zakon biće usvojen i u Republici Srpskoj.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime