27/07/2024
13.2 C
Novi Pazar

Novi Pazar: Nove mere zaštite zgrade Mitropolije

Odlukom Vlade Srbije propisane su i mere za 24 parcele u blizini Mitropolije na kojima se moraju uvažavati i čuvati urbana matrica, ambijentalne vrednosti, ulična regulacija, parcelacija i odnos izgrađenog i neizgrađenog prostora.

Vlada Srbije utvrdila je na poslednjoj sednici mere zaštite zgrade “Mitropolije” u novopazarskom naselju Varoš mahala koja je 1986. godine proglašena za spomenik kulture, saznaje radio Sto plus.

Merama je utvrđeno očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture i gabarita, praćenje stanja, krova, fasada, enterijera i instalacija, kao i zabrana radova koji mogu ugroziti stabilnost objekta.

Zabranjene su i sve vrste prepravki, dogradnji i nadgradnji, kao i postavljanje reklama, priključnih kutija, ormara i rashladnih uređaja, a predviđeno je postavljanje table sa informacijama o tom spomeniku kulture.

Odlukom Vlade Srbije propisane su i mere za 24 parcele u blizini Mitropolije na kojima se moraju uvažavati i čuvati urbana matrica, ambijentalne vrednosti, ulična regulacija, parcelacija i odnos izgrađenog i neizgrađenog prostora.

Predviđeno je uklanjanje objekata bez vrednosti, neplanski građenih i neupisanih u katastar, a rekonstrukcije infrastrukture, izgradnja novih objekata i rekonstrukcije podruma i podzemnih etaža mogu se odvijati samo uz nadzor Muzeja “Ras”.

Sve elektro i vodovodne instalacije moraju se sprovoditi ispod zemlje, a zabranjeno je postavljanje antena i klima uređaja na objektima koji se nalaze u zaštićenoj zoni.

Mitropolija u Varoš mahali spada u najstarije primerke narodnog graditeljstva u Novom Pazaru, ali i Srbiji. Izgrađena je u drugoj polovini XVIII veka, a veruje se da je u njoj bila smeštena rezidencija raško-prizrenskih mitropolita.

Od 1885. do 1903. u njoj je bila smeštena i prva ženska škola, a potom i mešovita škola.

Od 1912. godine je često menjala namene, a kraj prošlog veka dočekala je u lošem stanju. Osamdesetih godina su sprovedena opsežna istraživanja, a zgrada je demontirana i izmeštena, u okviru iste parcele, dalje od ulice.

Pored svojih arhitektonskih vrednosti, Mitropolija je značajna kao svedočanstvo društvenog i političkog života u Novom Pazaru, položaju crkve i Srba u ovim krajevima tokom vladavine Turske, kao i razvoja školstva u ovom gradu.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime